Španjolska uvodi potpunu karantenu do 10. travnja, situacija je teška

Španjolski premijer Pedro Sánchez najavio je u subotu potpunu karantenu svih 47 milijuna Španjolca, osim onih koji rade u bitnim sektorima, u namjeri da zaustave širenje koronavirusa i smanje gužve u jedinicama intenzivne njege u zemlji. Na izvanrednom sastanku vlade u nedjelju, ministri će odobriti kućni pritvor radnika u sljedeća dva tjedna, od ponedjeljka 30. ožujka do petka, 10 travnja.

“Ova će mjera još više smanjiti pokretljivost ljudi, smanjit će rizik od zaraze i omogućit će deblokadu jedinica za intenzivno liječenje”, objasnio je Pedro Sánchez u televizijskoj izjavi u subotu navečer, dodajući da je svjestan da su nove mjere “izuzetno teške”.

Danas je Ministarstvo zdravstva objavilo da je do sada u Španjolskoj umrlo ukupno 5.704 ljudi od posljedica globalne pandemije korona virusa, pri čemu je otkriveno 72 248 infekcija. Više od 40.600 bolesnika s korona virusom trenutno je hospitalizirano, dok se 12.285 oporavilo od bolesti Covid-19 i otpušteno je iz bolnice. Ukupno 4.575 pacijenata trenutno se nalazi na intenzivnoj skrbi španjolskih bolnica.

Španjolska vlada proglasila je izvanredno stanje prije dva tjedna danas, uvevši mjere kojima su stanovnici zatvoreni u njihove domove osim odlaska u kupovinu hrane ili lijekova ili odlaska na radno mjesto, ako ne mogu obavljati svoje poslove od kuće.

Novim mjerama ograničit će se kretanje stanovnika u Španjolskoj u radne svrhe, osim onih koji su zaposleni u sektorima prehrambenih proizvoda, lijekova, zdravstva, veterinara, optičara, higijenskih proizvoda, tiska, goriva za automobilski sektor, duhanskih proizvođača, IT i telekomunikacijskih proizvođača, hrane za kućne ljubimce, internetski dobavljači i kemijske čistionice, piše El Pais.

Facebook Komentari