Mađari imaju državu, mogu odgoditi kredite svi, kao i Srbi, ali Hrvati ne: Samo oni kojima su snažno pogođeni prihodi

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, rekao je za Dnevnik Nove TV da će pravo na odgodu otplate kredita imati svi koji su pogođeni mjerama koje je uvela država zbog borbe protiv širenja epidemije koronavirusa, bilo da se radi o pravnim ili privatnim osobama.

Guverner HNB-a, Boris Vujčić, pozdravio je najavu banaka da odgode otplatu kredita na tri mjeseca svima koji su pogođeni mjerama borbe protiv koronavirusa.

“Mogućnost za odgodu kredita prije svega oni koji su pogođeni mjerama, bilo da se radi o pravnim ili fizičkim osobama”, rekao je Vujčić u razgovoru s Mislavom Bagom u Dnevniku Nove TV

Vujčić je dodao da će to moći koristiti svi kojima su snažno pogođeni prihodi i nemaju otkud servisirati svoje dugove. Takvim će ljudima banke moći odgoditi naplatu.

Odgoda plaćanja odnosi se na sve vrste kredita. “Bilo koje vrste kredit. Ako izgubite prihod, ne možete podmirivati bilo koju vrstu dužničke obveze”, rekao je Vujčić, dodajući da ima i ljudi u ovom trenutku uopće nemaju uopće prihod. “Oni su sigurno snažno pogođeni, treba im omogućiti odgodu”, kaže Vujčić.

Što s minusima?

Što se tiče vremena trajanja, Vučić kaže da očekuje da bi tri mjeseca mogla biti dosta, ali HNB im je omogućila da do ljeta iduće godine ne moraju osiguravati rezervacije.

Na pitanje hoće li se ta odluka banaka odnositi i na dopuštene minuse po računima građana, Vujčić je rekao da o tome banke same odlučuju.

Guverner smatra da Hrvatska može dosta dugo izdržati ovakvu krizu. “Imamo vrlo visoke zalihe likvidnosti i u bankama i u HNB-u. Stabilizirali smo tečaj i tržište državnih obveznica. Imamo još puno municije, ako se kriza i produži imamo rezerve da možemo intervenirati po potrebi”, kaže Vujčić.

Bankarski sustav je, uvjerava guverner, vrlo stabilan jer će, zbog odluke HNB-a koji je bankama zabranio isplatu dobiti, bankarski sustav imati više od 60 milijardi kuna kapitala.

HNB ne namjerava odustati od držanja tečaja kune. “Tečaj držimo stabilnim, držali smo ga stabilnim i u ratu, tako ćemo nastaviti i dalje”, uvjerava guverner.

Eurozona – pola problema manje

Građane je pozvao da što više koriste online bankarstvo, a što manje gotovinu te da što manje posjećuju poslovnice banaka. “Idući tjedan ćemo izaći s preporukama da svi imaju pristup bankovnim uslugama sa što manje rizika od širenja virusa”, najavio je Vujčić.

Uvjeren je da bi Hrvatka bila u puno boljoj poziciji da je unutar eurozone. “Ovakva kriza pokazuje koliko je bilo pametno da je HNB gradila ovakve pričuve međunarodnih rezervi. Da smo u ovom trenutku u euru imali bismo pola problema manje”, zaključio je Vujčić, dodajući da razloga za paniku nema te da ovu situaciju moramo proći mirno i staloženu, uz radikalne mjere.

Najhrabrije odluke u Europi stigle su iz Mađarske: Premijer Viktor Orban obustavio je plaćanje kredita za kompanije i stanovništvo do kraja godine

Srbi za razliku od Hrvata imaju svoju državu: Moratorij na otplatu kredita svima koji to žele na 90 dana, zbog korona virusa

Facebook Komentari