12.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava AUDIO Mustafa Nadarević progovorio o zloćudnoj bolesti: Poručujem ljudima da ne budu...

AUDIO Mustafa Nadarević progovorio o zloćudnoj bolesti: Poručujem ljudima da ne budu primitivni kao ja i da se ne boje liječnika

Hrvatska kreće s provođenjem Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja karcinoma pluća. Riječ je o prvom takvom programu u Europskoj uniji, a cilj mu je godišnje spasiti 500-tinjak života, jer je rano otkriveni karcinom moguće izliječiti u 80 posto slučajeva.

U kampanju “Udahni za život” uključile su se brojne poznate osobe, među njima i glumački velikan Mustafa Nadarević. Za emisiju “U fokusu” Media servisa objasnio je kako se nosi sa zloćudnom bolešću.

– “Kad sam shvatio da je to dio života, da je bolest dio života, onda sam je prihvatio. Kad nešto prihvatiš s ljubavlju, onda se može pobijediti zloćudna bolest.”

Uputio je poruku svima koji pripadaju rizičnoj skupini, odnosno dugogodišnjim pušačima.

– “Mogu im poručiti da ne budu primitivni kao ja, da se plaše doktora. Meni je doktor još kao malom djetetu bio ‘jao’, od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede, jer onda je izlječivost vrlo blizu.”

Karcinom pluća u ranoj fazi gotovo da i nema simptoma. Upravo zato, pušači nisu svjesni da su bolesni, sve dok karcinom ne metastazira na ostale dijelove tijela. Tada je obično i prekasno za izlječenje. S druge strane, rano otkrivanje raka može spasiti živote u 80 posto slučajeva, objasnio je za Media servis akademik Miroslav Samaržija, koordinator nacionalnog programa.

– “Cilj programa rane detekcije je otkriti karcinom koji je velik otprilike 1 cm. Takav karcinom nije metastazirao, on se jednostavno kirurški odstrani i tu je izlječenje preko 80 posto, dakle u pravom smislu crno-bijeli svijet.”

Liječnici opće prakse će putem posebne informatičke platforme na preglede zvati rizičnu skupinu građana, dugogodišnje pušače starije od 50 godina. Ministar zdravstva, Milan Kujundžić za Media servis je rekao da rezultate nacionalnog programa očekuje vrlo brzo.

– “Smrtnost od karcinoma pluća u Hrvatskoj je velika, oko 3000 ljudi godišnje oboli i mi vjerujemo, ako će se pušači odazivati, prvenstveno oni jer 90 posto karcinom pluća imaju pušači, da bismo već za tri mjeseca imali prve rezultate. O tome sam već razgovarao s predsjednicom Europske komisije za zdravstvo i Europa sad s velikim očekivanjima gleda u Hrvatsku.”

Nacionalni program pokrenulo je Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskom kućom disanja i Hrvatskim torakalnim društvom. Podupire ga i Udruga Jedra za pomoć oboljelima od raka pluća. Pričama oboljelih imaju cilj utjecati na promociju zdravlja, rekla nam je Sandra Karabatić, predsjednica udruge.

– “Jedan moj prijatelj, koji je nažalost izgubio bitku od karcinoma, bio je 74-to godište, rekao je da jedino za čime žali u životu je to što je zapalio prvu cigaretu. U pamćenje mi se urezala ta njegova rečenica.”

Media servis je medijski partner Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja karcinoma pluća. Ovim putem apeliramo na sve pušače starije od 50 godina da pobijede strah i odazovu se preventivnim pregledima. Neka vam nedostatak vremena ne bude isprika, jer rano otkrivanje raka je razlika između života i smrti, koliko god to grubo zvučalo.

Najnovije

Još iz rubrike