Bačić razgovarao s Đakićem: Odbor za ratne veterane povući će amandman o Danu antifašističke borbe

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a uoči saborske rasprave o Zakonu o blagdanima iznio je zaključak Kluba HDZ-a.

“Zaključak je da će Klub zastupnika HDZ-a podržati prijedlog zakona kojeg je Vlada uputila u proceduru, uz dva amandmana koja ćemo dati, koji se odnose na prvi članak zakona, gdje ćemo reći da blagdane i neradne dane u Republici Hrvatskoj predstavlja 14 datuma, koji su navedeni i pobrojani u prvom članku. Time drugi članak postaje nepotreban pa treći članak postaje drugi članak. Drugi amandman je da se aktualni spomendan, koji se odnosi na rezoluciju odcjepljenja Međimurja od Mađarske, preimenuje u dan kojim obilježavamo pripajanje Međimurja Republici Hrvatskoj… Vlada će oba amandmana prihvatiti.

Što se tiče amandmana Odbora za ratne veterane, dogovoreno je da će oni povući amandman kad ga Vlada odbije. Vlada neće prihvatiti amandman Odbora za ratne veterane i oni će ga povući”, kazao je Branko Bačić.

“Dogovorili smo se da će Đakić podržati zakon”

Upitan o izjavama HDZ-ovog Steve Culeja uoči saborske rasprave, koji novinarima nije jasno kazao da odustaje od inicijative o ukidanju Dana antifašističke borbe kao državnog praznika i neradnog dana, Bačić kaže:

“Gospodin Stevo Culej, koliko sam shvatio, želi da se izmijeni naziv neradnog dana koji obilježavamo 18. studenog. Da ne piše da je to dan kada spominjemo sve žrtve u Domovinskom ratu, nego da piše žrtava velikosrpske agresije. Mi smo na Klubu ostali pri stavu koji je Vlada predložila i na tome ćemo inzistirati.

Gospodin Josip Đakić rekao je kako je došlo do predlaganja, ali smo se dogovorili da će on podržati zakon. Na Klubu je bio eksplicitan. Do 14. studenog još ima vremena. Stav Kluba je da se podrži zakon i odluka stranke, koja se jasno odredila prema ovom zakonu.”

“Očito je dio članova, vanjskih članova odbora, predložio izmjenu zakona. Mi smo u HDZ-u jasno rekli što mislimo i na koji način pristupamo 22. lipnju kao Danu pobjede nad fašizmom. I pri tome ostajemo. Prijedlog zakona harmoniziran je s izvorišnim osnovama Ustava, u kojima je predsjednik Franjo Tuđman jasno napisao da su temelji državne suverenosti Republike Hrvatske u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot uspostavi Nezavisne Države Hrvatske, te u događanjima u Domovinskom ratu. I na tome je nastao prijedlog ovog zakona.

Oni koji to ne razumiju, očito ne shvaćaju izvorišne osnove Ustava niti program Hrvatske demokratske zajednice. Prema tome, Klub zastupnika HDZ-a, a poslijepodne i Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, još će jednom osnažiti tu politiku. Očekujemo od svakog člana, posebno dužnosnika, a posebno zastupnika iz redova HDZ-a da doktrinu doktora Franje Tuđmana i program HDZ-a provode u onim odlukama kada stranka to na svojim tijelima zahtijeva. I očekujemo od svakog dužnosnika provedbu.”

Upitan o opaski Davora Ive Stiera, koji je objavi na profilu na Facebooku napisao da bi “bilo krivo šutjeti i dozvoliti nekima da zlonamjerno manipuliraju s imenom Franje Tuđmana kako bi pod krinkom antifašizma rehabilitirali jugoslavensku komunističku diktaturu”, kazao je:

“Ja sam razgovor s Davorom obavio. Davor nije pod time mislio ni na koga iz HDZ-a, nego se neki drugi na političkoj sceni u Hrvatskoj pozivaju na Tuđmana kada im odgovara.”

Upitan smatra li da je Stier mislio na premijera Andreja Plenkovića, Bačić odgovara: “To pitajte Davora Ivu Stiera.”

Osvrnuo se i na tvrdnju Zlatka Hasanbegovića , koji je izjavio da će predložiti amandman o ukidanju Dana antifašističke borbe.

“Ne interesira me kakav amandman će predložiti gospodin Hasanbegović. Takvi političari krajnjeg političkog spektra, ako hoćete desnice, me apsolutno ne interesiraju, niti stav Zlatka Hasanbegovića.”, piše N1.

Facebook Komentari