Srbija otkriva spomen ploču ratnom zločincu koji je razarao Vukovar: Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih obitelji živote pretvara u još veći pakao

Građanska Vojvodina osudila je namjeru Vojske Srbije da u sklopu obilježavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske u Novom Sadu otkrije spomen-ploču Mladenu Bratiću, general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslavenske narodne armije.

Kako navodi Građanska Vojvodina, Bratić je zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, “što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine”.

“Građanska Vojvodina smatra da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo obrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. stoljeća. Promocijom knjiga osuđenih ratnih zločinaca, postavljanjem spomen-ploča i sličnim revizionističkim potezima, Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih obitelji živote pretvara u još veći pakao”, navela je Građanska Vojvodina i podsjetila na jedan od grafita koji se devedesetih godina nalazio na jednoj fasadi u centru Novog Sada – “Novosadski korpuse – srami se!”.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrijednosti Subotican i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

Podsjetimo, spomen-ploča general-majoru Mladenu Bratiću bit će otkrivena u petak, 8. studenog u Spomen-sobi u vojnom kompleksu u Dunavskoj 33. U pitanju je dio obilježavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, piše 021.rs.

Vučić na popisu govornika na Kongresu EPP-a u Zagrebu

Facebook Komentari