Test krvi otkriva rak dojke pet godina prije pojave simptoma

Ad

Test krvi mogao bi otkriti rak dojke pet godina prije nego što se simptomi pojave, navode istraživači sa Sveučilišta Nottingham koji su obavili pilot studiju, objavio je SkyNews. Oni se nadaju da bi se test u kliničkoj upotrebi mogao naći za pet godina.

Stanice raka proizvode proteine antigene koji potiču organizam na proizvodnju antitijela protiv sebe samog – autoantitijela. Istraživači na Sveučilištu kažu da razvijaju test koji identificira imuni odgovor organizma na antigene povezane s rakom.

Znanstvenici su u pilot studiji uzeli uzorke krvi od 90 pacijenata oboljelih od karcinoma dojke u trenutku kada im je bolest dijagnosticirana, Uzorke su usporedili s nalazima 90 osoba koje nemaju karcinom.

“Bili smo u stanju detektirati rak sa značajnom točnošću identificirajući ova autoantitijela u krvi”, kazala je Daniyah Alfattani koja sudjeluje u ovom istraživanju.

Dodala je kako test još treba razvijati.

Međutim, rezultati za sada ohrabruju da je moguće otkriti rak dojke i prije nego što se prvi simptomi pojave. Istraživači sada testiraju uzorke 800 pacijenata i procjenjuju da bi test mogao biti u kliničkoj upotrebi za pet godina, prenosi N1.

Facebook Komentari