Istraživanje: Visoki krvni tlak kod žena direktno je povezan i s nastankom raka dojke

Ukoliko imate visok krvni tlak, spadate i u rizičnu skupinu za obolijevanje od raka dojke, navodi thehealthy.com.

Naime, poznato je kako visok krvni tlak djelomično povećava rizik od raka dojke, a dokazano je kako žene s visokim krvnim tlakom imaju za 15 posto veće šanse za razvoje raka dojke od onih koji nemaju visok krvni tlak. Ipak, nije se znao razlog takvog stanja.

Znanstvenici Sveučilišta u Charlottesvilleu pronašli su poveznicu te navode kako bi razlog mogao ležati u proteinu GRK4. Protein je to koji se povezuje s visokim krvnim tlakom jer visoke razine ovog proteina mogu dovesti do visokog tlaka, a s druge strane taj se protein može naći i u tkivu dojke. Istraživanje je navedeni protein pronašlo samo u kancerogenom tkivu dojke.

Uostalom, kada su protein izložili lijekovima koji ga blokiraju, ujedno su i blokirali rast kancerogenih stanica.

No, ne možemo tvrditi da jedno zdravstveno stanje uzrokuje drugo, tvrdi dr. Janie Grumley.

Visok krvni tlak i rak dojke imaju neke zajedničke faktore kao što su starost pacijenata i tjelesna težina, a najčešći pacijenti kod oba stanja, pušači su te osobe koje konzumiraju više alkohola, a manje su aktivni, tvrdi.

Zaključuje i kako novo istraživanje povezuje dva zdravstvena stanja, ali ponavlja, ne navodi uzročno-posljedičnu vezu istih.

Osim navedenog proteina, prekomjerna tjelesna težina faktor je zbog kojeg je moguće dijagnosticirati oba stanja, tvrdi dr. Jesus Anampa Mesias. Uostalom, veliki razlog leži i u starosti pacijenta te on navodi kako su najugroženije žene u menopauzi.

Istraživanje Framingham navodi kako čak 65 posto žena s visokim krvnim tlakom ima i prekomjernu tjelesnu težinu, kazao je.

Srednja dob žena s dijagnozom raka dojke pak, 62 su godine dok čak 70 posto svih slučajeva čine žene preko 55 godina.

Budući da rizik od visokog krvnog tlaka raste s godinama, važno je ostati pripravan i proučiti znakove obiju bolesti, tvrdi liječnik.

Američka udruga za srce tako savjetuje neke promjene koje će izbalansirati visok krvni tlak, a one uključuju konzumaciju uravnotežene prehrane, manju upotrebu soli, ograničenu konzumaciju alkohola, povećanu tjelesnu aktivnost te očuvanje zdrave tjelesne težine. Zanimljivo je da su to isti savjeti koje predlaže i Američko onkološko društvo za smanjenje rizika od raka dojke, prenosi Ordinacija.

Facebook Komentari