Sindikati oštro po Vladi: Zadovoljiti kapital, zadovoljiti profit, a radnicima što ostane, takva je porezna reforma

O četvrtom krugu porezne reforme na konferenciji za novinare govorili su sindikalni čelnici. Smatraju da će ovakvom poreznom reformom najzadovoljniji biti poslodavci.

Vlada je za četvrti krug porezne reforme predložila novi poticaj za zapošljavanje mladih ljudi koji se i najviše iseljavaju iz Hrvatske. Zaposleni do 25 godina ne bi trebali plaćati porez na plaću, a samim tim niti prirez ako ga je grad ili općina u kojoj žive uvela.

Oni između 25 i 30 godina bi trebali plaćati pola propisanog poreza na dohodak. Stopa PDV-a za hranu ugostiteljima od 1. siječnja 2020. godine pada na 13 posto.Vlada ostaje pri već ranije utvrđenom smanjenju opće stope PDV-a s 25 na 24 posto.

Kod poreza na dobit prijedlog je da se stopa od 12 posto primjenjuje na poduzetnike čiji je godišnji prihod manji od 7,5 milijuna kuna, za razliku od dosadašnjih tri milijuna kuna.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel napao je Vladu zbog mjera za mlade. “Ove Vladine demografske mjere neće donijeti učinak. Ovo je isključivo populistička mjera. Ta mjera neće zaustaviti mlade da ne odlaze iz zemlje, a napravit će diskriminaciju radnika”, rekao je Novosel.

Pozvao je Vladu da poveća minimalnu plaću i da podigne neoporezivi dio plaće na 4370 kuna. Nada se da Sabor neće usvojiti ovakav prijedlog. “Bojim se da te mjere neće polučiti rezultat kakav priželjkuju građani”, rekao je Novosel.

Sindikalist Krešimir Sever rekao je da Vlada vodi politiku koja podilazi poslodavcima pod svaku cijenu. “Zadovoljiti kapital, zadovoljiti profit, a radnicima što ostane, takva je porezna reforma”, rekao je Sever.

Makroekonomist MHS-a Matija Kroflin kaže kako se radi o najlošijim poreznim promjenama, koje ne daju poticaj za rješavanje najključnijih problema u Hrvatskoj. “Porezna reforma neće donijeti manje cijene i neće potaknuti potrošnju, niti će imati utjecaj na BDP”, smatra.

Mjeru za mlade nazvao je nepromišljenom. “Ovaj krug poreznih promjena je najlošiji, ne nudi odgovore na trendove iseljavanja, niti rješava hrvatske probleme, a iza ovih mjera čak ne vidim niti nekakav politički racio”, oštar je bio Kroflin, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari