2.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Koža pamti loše sunčanje: Evo zašto na plažu treba ići bez parfema...

Koža pamti loše sunčanje: Evo zašto na plažu treba ići bez parfema i s dobrim sunčanim naočalama

Dok su zvijezde sedamdesetih hvalili zbog osunčana tena, danas se zna da je takva koža oštećena. Formula za ugodno ljeto je nositi zaštitnu odjeću, koristiti kreme, sunčane naočale i držati se hladovine.

Iako je sunce zdravo i izvor je vitamina D, pretjerano izlaganje može rezultirati opeklinama i ozbiljnim oštećenjima kože.

Dermatolozi često ističu kako naš najveći organ pamti sve što je prošao tijekom života, a rezultati naše brige ili nebrige uvijek dolaze na naplatu. Tako se zna da pretjerano sunčanje i opekline nastale zbog sunca mogu u kasnijem životu rezultirati pojavom melanoma i drugih tipova raka kože.

Zato je važno imati na umu mjere opreza dok se izlažete suncu, a osobito se treba brinuti o djeci. Kreme sa zaštitnim faktorom su obavezan sadržaj torbe za plažu, a zlatno pravilo je izbjegavati boravak na suncu od 11 do 17 sati, kad je UV zračenje najjače. Za razliku od sedamdesetih godina 20. stoljeća, kad su ideal bili preplanuli sportski tipovi, danas se zna da je takva koža zapravo nepovratno oštećena, piše 24sata.

Sunčane naočale trebale bi imati 100-postotnu zaštitu od UV zračenja, pa prilikom kupnje provjerite imaju li odgovarajuću deklaraciju.

Parfeme treba izbjegavati kod sunčanja jer se njihov kemijski sastav pod utjecajem zračenja mijenja te mogu izazvati opasne kemijske reakcije na koži poput osipa ili mrlja na koži.

Oko podneva je najbolje odmoriti se u debelom hladu, no ako ste već na otvorenom, pazite da na suncu budete manje od sat vremena. Opekline su podloga za rak.

Koristite zaštitnu odjeću poput šešira te odaberite haljine i majice dugih rukava. Materijali bi trebali biti lagani i prozračni kako bi koža mogla disati.

Posebnu pažnju treba obratiti na nježnu dječju kožu te je zaštititi odgovarajućim kremama s visokim zaštitnim faktorom.

Ne škrtarite kod nanošenja zaštitnih krema te birajte zaštitni faktor ovisno o tipu kože. Kod osjetljive i dječje kože najbolje su kreme sa zaštitnim faktorom 50 i više.

Nakon sunčanja na kožu nanesite kreme s vitaminom E. One će spriječiti nastanak mrlja te pomoći u oporavku kože. Koristite lagane hidratatne kreme.

Najsnažnije zračenje je od 11 do 17 sati, pa treba pripaziti da ste u hladu oko podneva.

Hidratizirajte se te uvijek uza se nosite dovoljno tekućine. Pazite da tijekom vrućina ne pijete ekstremno hladne napitke, a najbolji odabir je obična voda. Izbjegavajte gazirane i slatke sokove.

Najnovije

Još iz rubrike