Novaković o Karamarkovoj pobjedi: Nadam se da odluka USUD-a neće onemogućiti vođenje postupaka

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za N1 je komentirala odluku Ustavnog suda o tužbi Tomislava Karamarka, odnosno implikacije te odluke na vođenje postupaka koji su pred Povjerenstvom.

Nataša Novaković je poručila da u ovom trenutku Povjerenstvo ne moze komentirati odluku Ustavnog suda, s obzirom da iz objavljenog zapisnika nije vidljivo obrazloženje iste.

Na sjednici Ustavnog suda održanoj 2. srpnja uvažena je ustavna tužba Tomislava Karamarka te se ukida presuda Visokog suda i presuda Upravnog suda te se predmet vraća Upravnom sudu. Odluka je donesena većinom glasova.

Podsjetimo, Povjerenstvo je u lipnju 2016. donijelo odluku da je tadašnji potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, sudjelujući o raspravama o sudskim sporovima koje je vezano uz Inu Hrvatska vodila s mađarskim MOL-om, bio u potencijalnom sukobu interesa te da je povrijedio načela djelovanja obnašanja dužnosti. Karamarko je, konstatiralo je Povjerenstvo, povrijedio načela poštenog, savjesnog i odgovornog postupanja jer je Vladi, svojoj stranci, koalicijskim partnerima i javnosti prešutio da njegova supruga Ana Karamarko iz godina posluje s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a u Hrvatskoj.

Predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Nataša Novaković 14 .lipnja za N1 govorila je o mogućim posljedicama upravo ovakve odluke Ustavnog suda.

“Ta odluka, ovisno o tome kakva će biti, može utjecati ne samo na predmet Andreja Plenkovića, nego i na sve ostale predmete ukoliko bi išla u smjeru u kojem su novine to pisale zadnjih tjedan dana – a to je da bi se Povjerenstvu onemogućilo da vodi postupke povodom načela. Onda bismo doista imali problem jer imamo pedesetak predmeta vezanih uz načela. Vidjet ćemo kada odluka bude tu.”.

Usvajanje Karamarkove ustavne tužbe, govorili su 13. lipnja sugovornici Jutarnjeg lista bliski Ustavnom sudu, značilo bi da je Povjerenstvo za sukob interesa pogriješilo jer je preširoko shvatilo svoje ovlasti. I to ne samo u slučaju Karamarko, nego i u nizu prethodnih slučajeva u kojima je utvrdilo da su državni dužnosnici povrijedili načela djelovanja, među kojima su najsvježiji slučajevi bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića.

Usvajanje Karamarkove ustavne tužbe, tvrde isti izvori, pomoglo bi i premijeru Andreju Plenkoviću. Povjerenstvo, naime, tek treba odlučiti je li Plenković povrijedio načela obnašanja dužnosti kad je Saboru i javnosti tvrdio da ne zna tko su stvarni autori lex Agrokor, piše N1.

Karamarko na Ustavnom sudu pobijedio dva suda i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Facebook Komentari