Marić i Horvat o stečaju Uljanika i 3. maja i o konačnom rješenju

Na užem kabinetu Vlade i dalje se razgovara o mogućem rješenju za brodogradilište Uljanik. Iako se nagađalo kako bi se ova odluka mogla naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade, ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je dolazeći danas na sastanak, kako ne vjeruje da će sutra biti konačna odluka o Uljaniku. Većina koalicijskih partnera već ranije se izjasnila za stečaj smatrajući da je to bolje rješenje, dok je Horvat skloniji restrukturiranju.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je, prije nego je ušao u zgradu Vlade, kako nije siguran da je sutra “dan D” za Uljanik. Upitan prije ulaska u Banske dvore je li sutra “dan D” za Uljanik, Marić je rekao da bi mogao biti što se tiče sudskih procedura, i to u vezi 3. maja, a što se tiče Vlade “to će se to još vidjeti”.

Za sutra je, naime, na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, a za sada je nepoznato hoće li Vlada sutra donijeti konačnu odluku o Uljanik grupi, u okviru koje je i 3. maj, odnosno hoće li pulsko i riječko brodogradilište u stečaj ili restrukturiranje.

Marić je istaknuo da je Ministarstvo financija isporučilo sve potrebne brojke za Vladu i sve efekte na javne financije.

Upitan je li, s obzirom na te brojke izgledan stečaj, odgovorio je kako on ukazuje kolike su obveze po protestiranim jamstvima te da to nisu mali iznosi.

– Javne financije su dovedene u takvu situaciju da to mogu podnijeti, ali i taj i nekakav drugi, bilo jednokratni ili kontunuirani efekt nije nešto što je ugodno i što bi osiguralo održivost javnih financija, rekao je ministar financija.

Upitan za komentar dijela današnje izjave ministra gospodarstva Darka Horvata da je, nakon svakog sastanka sa stručnjacima ministarstva financija, upravom Uljanika i odabranim strateškim partnerom, trošak restrukturiranja sve manji, Marić je odgovorio da je pitanje kako se na to gleda te da ne želi komentirati ponudu koja je na stolu.

– Ja govorim o onome što je faktički i jasno, a to je pitanje protestiranih jamstava. Naravno, bilo koji oblik rasprave o restrukturiranju mora sa sobom imati točnu definiciju što bi ono u konačnici podrazumijevalo, a tu su i pravila državnih potpora i zaštite tržišnog natjecanja, naglasio je.

Upitan je li se, u kontekstu jučerašnjih uhićenja u Uljaniku trošenje državnog novca moglo bolje kontrolirati, ministar financija je rekao kako neće komentirati poteze pravosuđa.

Postoje određeni mehanizmi kontrole i Ministarstvo financija je sve ovo vrijeme “činilo sve što je u njegovu kapacitetu”, rekao je.

Upitan je li bio svjestan da se plasmanom državnog novca u Uljanik “baca u rupu bez dna”, odgovorio je da je, kao ministar financija, “poprilično osjetljiv na korištenje proračunskih sredstava”.

Dodao je kako je javnosti godinama bilo prezentirano da je brodogradnja strateška gospodarska grana te da su silne milijarde potpora, subvencija i jamstava opravdane, piše HRT.

VIDEO Potpredsjednik Vlade Štromar u emisiji 24sata otkrio: Uljanik i 3. Maj će ipak ići u stečaj, radnici si mogu tražiti posao

Facebook Komentari