VIDEO Potpredsjednik Vlade Štromar u emisiji 24sata otkrio: Uljanik i 3. Maj će ipak ići u stečaj, radnici si mogu tražiti posao

Ad

Uljanik i 3. Maj će ipak ići u stečaj, a Vlada neće donijeti odluku da sudjeluje u daljnjem restrukturiranju sa strateškim partnerom Tomislavom Debeljakom i DIV Grupom, pišu 24sata.

Indirektno je to potvrdio i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar gostujući u studiju 24sata.

Upitan direktno hoće li Uljanik u stečaj ili restrukturiranje, Štromar je rekao:

– Sad je situacija već dosta jasna i dobili smo informacije od ministara i premijera koliko treba uložiti ako se ide u restrukturiranje i koliko treba platiti ako se ne ide. To je sad velika razlika i vrlo brzo će biti odluka. I u drugim krajevima je bilo takvih pitanja, Varteks bio stečaj i na kraju se restrukturirao svojim novcem bez i jedne kune poreznih obveznika. Pevec išao u stečaj i on pozitivni primjer da se može raditi u stečaju i poslovati.. Siguran sam da će u škverovima biti aktivnosti, ali ne na ovaj način, da se daju sredstva poreznih obveznika.

Na konstataciju da je, dakle, Vlada izabrala stečaj, a ne restrukturiranje sa strateškim partnerom, Štromar je odgovorio:

– Vidjet ćemo još u ovih par sljedećih par dana. Ali moje mišljenje je da treba razriješiti i reći radnicima: Možete, zahvaljujući rastu bruto domaćeg proizvoda, zahvaljujući potražnji za radnicima, raditi na drugom, boljem, kvalitetnije plaćenom mjestu. Oni sad rade za minimalac, a siguran sam da mogu naći posao negdje drugdje, čak i u Istri, da ne moraju ići negdje daleko na kontinentalni dio. To ne znači da možda i neće imati posla u škverovima, ali bolje plaćen.

Štromar je upitan i zašto nitko nije nadzirao potrošnju novca za koja su dana jamstva. Među ostalim, najviše, čak 2,6 milijardi kuna ih je izdano 2014. i 2015. godine kada je ministar gospodarstva bio HNS-ov Ivan Vrdoljak, a ministar financija SDP-ov Boris Lalovac.

– Interesira i nas i sve građane i morat će se saznati pravo činjenično stanje. Zašto se nije nadgledalo 2016. i 2017.? Trebalo je pratiti sve to i gdje su novci završili. DORH mora reći što je bilo i pokrenuti procese ako ima razloga, pišu 24sata

Facebook Komentari