Zločinačka organizacija, 11 Hrvata, 2 Afganistanca i jedan Pakistanac: U najmanje 13 navrata prokrijumčarili najmanje 119 migranata

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije, Policijske uprave zagrebačke su 6. prosinca 2018. u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, realizirali višemjesečno kriminalističko istraživanje nad jedanaest hrvatskih državljana; dvoje državljana Afganistana od kojih jedan tražitelj azila i jednim državljaninom Pakistana tražiteljom azila, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, u sastavu zločinačke organizacije.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako se 14 osumnjičenih osoba starosti između 20 i 47 godina, među kojima i jedna žena, s ciljem stjecanja nezakonite imovinske koristi povezalo u zločinačko udruženje u sklopu kojega su tijekom 4 mjeseca (od kraja srpnja do sredine listopada prosinca 2018.) u najmanje 13 navrata prokrijumčarili najmanje 119 osoba, na način da su (svatko u skladu sa svojom ulogom u zločinačkom udruženju) organizirali i pomagali stranim državljanima da izbjegavajući graničnu kontrolu prijeđu državnu granicu iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku na području Karlovačke i Ličko – senjske županije, gdje su ih preuzimali vozači koji su ih osobnim i teretnim automobilima uz korištenje jedne ili više prethodnica prevozili na područje Zagreba, smještali u prethodno unajmljene smještaje te potom dalje prevozili u neposrednu blizinu državne granice s Republikom Slovenijom, na području Primorsko – goranske i Krapinsko – zagorske županije, gdje su ih predavali drugim članovima zločinačkog udruženja, koji su ih potom izbjegavajući graničnu kontrolu prevodili preko državne granice iz Republike Hrvatske u Republiku Sloveniju i potom prevozili do krajnjeg odredišta u neku od zemalja članica Europske Unije.

U srijedu i četvrtak, 5. i 6. prosinca 2018. u koordiniranoj operativnoj akciji pod kodnim imenom „RUTA 2“, na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave primorsko – goranske uhićeno je 13 osoba, kod kojih je provedena pretraga domova i drugih prostora te prijevoznih sredstava te je pronađeno i oduzeto više mobitela, SIM kartica, potvrda o uplatama domaćeg i stranog novca, te drugih premeta u smislu dokaza u predstojećem kaznenom postupku.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, 6. prosinca 2018., Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava protiv 14 osoba poradi sumnje u počinjenje 13 kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačke organizacije te još tri ista kaznena djela bez zločinačkog udruživanja, a poradi čega je 13 osoba je dovedeno pritvorskom nadzorniku, dok se za jednom osobom, državljaninom Republike Hrvatske još traga, piše zagrebačka policija.

Facebook Komentari