Jadranka Sloković i Prodanović zadovoljni, idu do kraja: Kaznu je odslužio, nema dokaza da je Sanader primio iznos provizije i nema ratnog profiterstva

Odvjetnici Ive Sanadera, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, komentirali su presude svom klijentu pročitane danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

“Oslobađajuća presuda nas uopće ne ispunjava nekim posebnim zadovoljstvom, jer po našem stajalištu to djelo nije trebalo biti niti optuženo, a ni u situaciji sa smrću gospodina Mravka nije smjela proći niti optužno vijeće. Mi smo apsolutno očekivali oslobađajuću presudu, jer bi čak i u situaciji gdje se sudi Sanaderu, osuđujuća presuda bila previše”, rekao je Prodanović.

Komentirao je i presudu u aferi Hypo.

“Smatramo da je presuda apsolutno neutemeljena. Sama optužnica bila je nelogična, mimo dokaza, a takvu optužnicu potvrdio je i sud. Ona je nelogična, nema dokaza da je Sanader primio iznos provizije i vidimo da se tom presudom ne poštuju standardi vrhunaravnog pravnog autoriteta. S velikim interesom očekujem obrazloženje presude, kad ćemo konačno možda saznati gdje je, kad i od koga gospodin Sanader primio proviziju, jer je dokaznim postupkom potvrđeno upravo suprotno”, rekao je Prodanović, dodavši da očekuju da će Vrhovni sud usvojiti njihove žalbe.

“Naravno da idemo do kraja”, rekla je Sloković, koja je rekla da smatra da u aferi Hypo nema obilježja kaznenog djela ratnog profiterstva. “Točno se zna koji oblici postupanja mogu biti kazneno djelo ratnog profiterstva, a ovo je tako ekstenzivno i daleko tumačenje ove pravne norme da ja smatram da nije prihvatljivo”, rekla je Sloković.

Komentirala je i novčanu kaznu, jer je sud naložio da Sanader mora vratiti 3,6 milijuna kuna. Sloković je istaknula da će Sanader taj iznos eventualno morati vratiti nakon pravomoćnosti presude, ali i dodala da ne zna ima li on na raspolaganju toliko novca. “Njemu je sva imovina blokirana, ako takav ishod bude, onda će se sredstva namiriti iz imovine. Kaznu je duplo skoro odslužio”, rekla je Sloković.

Podsjetimo, bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u ponedjeljak je u ponovljenom suđenju proglašen krivim u slučaju Hypo i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora.

U drugoj presudi su Sanader i njegov suokrivljenik Robert Ježić nepravomoćno oslobođeni krivnje za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu Hrvatske eloktroprivrede (HEP) i davanje zajma toj Ježićevoj tvrtki, piše N1.

Presuda: Sanader je ratni profiter

Sanader i Ježić su oslobođeni u slučaju prodaje struje Diokiju

Tužiteljstvo: Zadovoljni smo presudom za ratno profiterstvo, ali kazna je preblaga

Facebook Komentari