Tužiteljstvo: Zadovoljni smo presudom za ratno profiterstvo, ali kazna je preblaga

Stigle su i prve reakcije na presudu Ivi Sanaderu u slučaju Hypo.

Zadovoljni smo osuđujućom presudom. Ova presuda je jako važna zbog buduće sudske prakse, jer pokazuje da je moguća osuda za kazneno djelo ratnog profiterstva. Što se tiče kazne, mislimo da je ona preblaga, rekla je Marija Vučko, zamjenica ravnateljice Uskoka

Podsjetimo, bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u ponedjeljak je u ponovljenom suđenju proglašen krivim u slučaju Hypo i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora.

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Galešić koja je ustvrdila da Sanader državi treba vratiti tzv. nepripadnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna, prenosi N1.

Komentirajući izrečenu presudu Sanaderu u aferi “Hypo” Veljko Miljević, odvjetnik, kazao je da se kod izricanja prvostupanjske presude mora uračunati svaki dan proveden na lišenju slobode.

Osvrćući se na drugu presudu Sanaderu, u slučaju “HEP-Dioki”, odvjetnik Pero Kovačević, rekao je kako je ovdje obrana očito uspjela dokazati sudu da se ne može uporabiti dokaz pokojnog Mravka. Kod gospodina Ježića, koji je također oslobođen, vrlo je zanimljiva situacija. On je s jedne strane bio optužen, a s druge strane on je jedan od glavnih svjedoka u predmetu INA-Mol. To će biti vrlo zanimljivo pratiti, rekao je Kovačević.

Miljević je izjavio da se sada pokazalo da je ovlast glavnog državnog odvjetnika da u određenim predmetima zaključuje valjane sporazume s određenim kategorijama osoba. Pripadnika zločinačke pretvaraju u svjedoka, rekao je, prenosi HRT.

Presuda: Sanader je ratni profiter

Facebook Komentari