Sanader i Ježić su oslobođeni u slučaju prodaje struje Diokiju

Objavljena je i presuda za aferu HEP-Dioki, u kojoj USKOK Ivu Sanadera tereti za prodaju jeftinije struje Diokiju. Sanader i Ježić su oslobođeni.

Sutkinja je Sanadera i Ježića oslobodila optužbi za pogodovanje u prodaji jeftine struje Diokiju, kojem je na čelu tada bio Ježić.

Odbijen je zahtjev da se oduzme imovinska korist Diokiju i Petrokemiji, a HEP se upućuje da u parnici traži namirenje.

”Osuđujuća presuda bila bi samo na temelju iskaza i priznanja Ivana Mravka, a i nije dokazano da ga je Sanader potaknuo na prodavanje jeftinije struje”, objasnila je

U slučaju HEP-Dioki USKOK tereti Sanadera i Roberta Ježića, nekadašnjeg prijatelja bivšeg premijera, a danas krunskog svjedoka u jednom od brojnih Sanaderovih antikorupcijskih postupaka. Uskok je također teretio i Ivana Mravka, bivšeg direktora HEP-a, koji je u međuvremenu preminuo.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014., kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

Od niza korupcijskih postupaka Sanader je nepravomoćno osuđen jedino u slučaju Planinska, gdje je dobio 4,5 godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna ”provizije” nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio ”pokajnik” Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Ponovno mu se sudi i u slučaju Fimi media u kojoj je, tvrdi tužiteljstvo, iz te marketinške agencije izvlačio novac za HDZ-ov crni fond i privatne potrebe stranačkih dužnosnika.

Početak novog postupka za primanje mita u slučaju Ina-MOL najavljen je za utorak, piše dnevnik.hr.

Presuda: Sanader je ratni profiter

Facebook Komentari