Presuda: Sanader je ratni profiter

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas će biti objavljene dvije presude bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, u aferama Hypo i HEP-Dioki. Oba slučaja vodi sutkinja Jasna Galešić.

Sanader je na sud stigao u pratnji svoga odvjetnika, Čede Prodanovića.

Sutkinja je Sanadera proglasila krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo. Dobio je dvije i pol godine zatvora, uračunava mu se vrijeme u ekstradicijskom pritvoru….

Mora i po pravomoćnosti presude uplatiti nešto više od 3,6 milijuna kuna u državni proračun.

Sutkinja je rekla kako je Sanader prilikom uvjeta o zajmu dogovorio da mu Hypo banka isplati proviziju u gotovini i to u visini od pet posto zajma, što je iznosilo ukupno oko sedam milijuna šilinga i Sanaderu nalaže oduzimanje 3,6 milijuna kuna provizije nepripadne koristi.

”Uzimanje provizije u ratno doba nije ništa drugo nego ratno profiterstvo. Jasno je da je Sanader za cilj osobnog bogaćenja iskoristio ratno stanje”, obrazložila je sutkinja naglasivši da bi Sanaderu u to doba trebale 64 godine rada da zaradi taj iznos. Olakotne okolnosti su da dosad nije pravomoćno osuđivan, da je obiteljski čovjek i otac dvoje djece, a otegotna da je to učinio na visokoj dužnosti.

Facebook Komentari