Fuchs o ulasku u CERN: Pregovaranje o punopravnom članstvu uglavnom se svodi na to koliko ćete platiti

Istraživački centar CERN san je svakog fizičara. A Hrvatska mu postaje pridruženi član. ”Vijeće CERN-a potvrdilo je da smo ispunili sva tri uvjeta za ulazak Hrvatske u najveći laboratorij na svijetu CERN, što zapravo znači da su to potpuno nove prilike i za hrvatske znanstvenike, ali ono što je još važnije za hrvatsku industriju”, kaže Divjak.

CERN je poznat po istraživanjima u fizici. Zapošljava oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika koristi se njegovim kapacitetima za istraživanja. I naši fizičari već surađuju na istraživanjima s CERN-om.

”Mi već aktivno sudjelujemo i dalje ćemo, to nema dvojbe. Za koga se stvar jako mijenja sad – to su inženjeri, za naše diplomirane inženjere i studente inženjerskih smjerova. Jer ima cijeli niz aktivnosti gdje njih CERN treba gdje oni rade i gdje sudjeluju u projektima razvoja”, rekao je dr.sc. Vuko Brigljević iz Laboratorija za fiziku visokih energija na Institutu Ruđer Bosšković, piše Zimo.hr.

A da bi se istraživanja provodila – potreban je i cijeli niz usluga i opreme. Pa mnoge tvrtke vide priliku i u tome.

”Neke tehnologije, temeljne tehnologije koje razvijamo i koristimo, našli smo neka preklapanja tako da postoji mogućnost da ćemo i mi imati neke koristi od tog članstva”, rekao je Tomislav Nakić Alfirević iz Amphinicy Technologies.

”Ovo je izvrsna prilika hrvatskom gospodarstvu u ukupnoj vrijednosti 500 milijuna eura mogućih poslova. Međutim, morali bi se potruditi da uđemo u 1/3 uspješnih zemalja koje su uspjele ostvariti povrat sredstava koji je uplaćen kroz članarinu”, rekao je Božo Pavičin iz Hrvatske gospodarske komore.

A članarina će nas stajati oko milijun švicarskih franaka na godinu. Osim znanstvenika, i neke naše kompanije već su surađivale s CERN-om. Zašto onda nismo još prije ušli, pitali su novinari premijerova savjetnika i bivšeg ministra Radovana Fuchsa.

”Na osnovu određenih cost- benefit analiza zaključili smo da članstvo od nekakvih milijun, milijun i pol švicarskih franaka ne bi hrvatsko gospodarstvo moglo vratiti natrag kroz neke tendere za rad na nekakvim poslovima i projektima što se tiče CERN”, kaže Fuchs i dodaje: ”Inače, nema nekih posebnih uvjeta. Nije to pristupanje EU pa da morate postići ovo ili ovo. Pregovaranje o punopravnom članstvu uglavnom se svodi na to koliko ćete platiti”.

Ministrica uvjerava: ”Sigurno se isplati, jer je to stvarno minimalna članarina za tržište od, koje godišnje ima vrijednost barem 500 milijuna eura.”

A za taj dio kolača Hrvatska treba dobro zagristi, piše Zimo.hr.

Iduće godine bit ćemo pridruženi članovi CERN-a. Članarina je oko milijun franaka

Facebook Komentari