Orban pred Europskim parlamentom brani Mađarsku od optužbi za rizik ozbiljnog kršenja europskih vrijednosti

Europski parlament danas će raspravljati o tome hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv Mađarske. Zastupnici će raspravljati o tome predstavlja li Mađarska desničarska vlada rizik za vrijednosti Europske unije, posebno zbog njihove politike u vezi migranata.

Mađarski premijer Viktor Orban danas će se obratiti u Europskom parlamentu gdje će se izjasniti o izvještaju o tome treba li Europska unija (EU) poduzeti mjere u sprječavanju “rizika ozbiljnog kršenja europskih vrijednosti” u Mađarskoj, javlja Beta.

Europski parlament će o tom izvještaju glasovati sutra poslije podne, ali analitičari ocjenjuju da će rasprava o tom pitanju biti vrlo žustra.

U izvještaju europske povjerenice Judith Sargentini nabraja se zabrinutost Parlamenta o “funkcionirsanju ustavnog i izbornog sistema” u Mađarskoj, kao i nezavisnost sudstva, korupcija i sukob interesa, i razne slobode, među kojima prava izbjeglica.

Orban, koji je poznat po tvrdom stavu prema migrantima i stavovima protiv EU, trebalo bi se EP-u obratiti odmah poslije podnošenja izvještaja.

BBC javlja kako je pripremio protuargumente koji se protežu na 100 stranica.

Facebook Komentari