Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa May izjavila kako je raketni napad na Siriju bio ispravan i legalan

Britanska premijerka Theresa Mary May je par dana prije napada na sirijske vojne ciljeve zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu britanskih krsarećih raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku i sirijska kemijska postrojenja za proizvodnju bojnih nervnih otrova
Ad

Zračno-pomorski udari na Sirijsku Arapsku Republiku u subotu imali su znatni učinak na ono što vlasti Bashara Hafeza al-Assada mogu učiniti u budućnosti, kazao je ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Gavin Alexander Williamson, a britanski i francuski vojni izvori objavili su da su u napadima sudjelovali zrakoplovi Tornado, Mirage i Rafale.

Upitan je li Zapad sad u novom hladnom ratu s Ruskom Federacijom, ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Gavin Alexander Williamson je kazao da su odnosi s Ruskom Federacijom na niskim granama, no želi da Kremlj iskoristi svoj utjecaj na Bashara Hafeza al-Assada kako bi se završio rat u Sirijskoj Arapskoj Republici, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Zračno-pomorski udari na Sirijsku Arapsku Republiku u subotu imali su znatni učinak na ono što vlasti Bashara Hafeza al-Assada mogu učiniti u budućnosti, kazao je ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Gavin Alexander Williamson

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske objavilo je kako su u operaciji sudjelovala četiri zrakoplova Tornado, britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF) iz baze na Cipru i ciljeve su gađali raketama Storm Shadow.
Planiranje je uključivalo vrlo pozornu znanstvenu analizu kako bi se maksimalno razorile zalihe kemijskog oružja uz minimalni rizik za okoliš. Prvi pokazatelji govore da su precizno oružje i temeljito planiranje “rezultirali uspješnim napadom”, navelo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.
Izvori u uredu francuskog predsjednika Emmanuela Jean-Michela Frédérica Macrona,  kazali su da su francuske snage u napadu sudjelovale zrakoplovima Mirage i Rafale fighter uz četiri raketne fregate FREMM klase, među kojima je djelovala i raketna freggata FS Aquitaine.

Britanska premijerka Theresa Mary May je par dana prije napada na sirijske vojne ciljeve zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu britanskih krsarećih raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku i sirijska kemijska postrojenja za proizvodnju bojnih nervnih otrova

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May izjavila je danas za britanske i svjetske medije da je bilo ispravno i legalno narediti napade krstarećim raketama na Sirijsku Arapsku Republiku nakon kemijskog napada na civile u gradu Douma gdje je od kemijskog oružja poginulo više od šezdeset ljudi, među kojima je bilo  i mnogo male djece.
Britanska premijerka Theresa Mary May je rekla kako je svrha zračnih udara bila spriječiti sirijske vlasti da i ubuduće koriste kemijsko oružje te poslati poruku svijetu da je neprihvatljivo koristiti takvo oružje.

Predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Vladimirovič Putin u subotu je poručio da angloameričko-francuski zračno-pomorski udari krše međunarodno pravo i predstavljaju agresiju na Sirijsku Arapsku Republiku

“Bilo je ispravno i legalno poduzeti vojnu akciju zajedno s našim najbližim saveznicima kako bi ublažili daljnje patnje ljudi onesposobljavanjem kemijskog oružja sirijskog režima”, kazala je premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May.
Britanska premijerka Theresa Mary May je par dana prije napada na sirijske vojne ciljeve zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu britanskih krsarećih raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku i sirijska kemijska postrojenja za proizvodnju bojnih nervnih otrova.
Predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Vladimirovič Putin u subotu je poručio da ti udari krše međunarodno pravo i predstavljaju agresiju na Sirijsku Arapsku Republiku, prenosi njegovu izjavu ruska novinska agencija TASS.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske objavilo je kako su u operaciji sudjelovala četiri zrakoplova Tornado, britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF) iz baze na Cipru i ciljeve su gađali raketama Storm Shadow

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je također kazala da će održati obraćanje koje je dala u britanskom Parlamentu u ponedjeljak. Po njezinim riječima, britanska obavještajna izvješća iz britanske obavještajne agencije GCHQ i britanske vojne obavještajne agencije MI6 ukazuju na to da je sirijska vlada Bashara Hafeza al-Assada odgovorna za kemijski napad u Doumi prošle subote.

“Pouzdani obavještajni podaci ukazuju na to da su sirijski vojni dužnosnici koordinirali korištenje klora u Doumi 7. travnja. Ni jedna druga skupina nije mogla izvesti taj napad”, istaknula je. “Oporba ne upravlja helikopterima niti koristi bojler bombe”, odlučno je sirijskom režimu i Rusima poručila britanska premijerka Theresa Mary May. (Theo Ljubić, Reuters, TASS)

Facebook Komentari