Rusko veleposlanstvo žali zbog Vladine odluke o protjerivanju diplomata, smatra je neprijateljskim činom

Izvor: N1

Rusko veleposlanstvo izrazilo je žaljenje zbog odluke vlade premijera Andreja Plenkovića da iz solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala protjera ruskog diplomata, ocijenivši taj potez neprijateljskim.

Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći u kolosijeku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU-a i NATO-a, donijela žurnu i loše smišljenu odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti za daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio, priopćilo je rusko veleposlanstvo.

U priopćenju se navodi da je to pogotovo žalosno jer se događa u trenutku kada razvoj naše višesmjerne bilateralne suradnje poprima odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter. Rusija, naravno, neće ostati bez odgovora te će protumjere biti poduzete u najkraćem roku. Mi smatramo ovaj korak kao neprijateljski i neodgovarajući zadaćama i interesima rusko-hrvatskih odnosa, kaže se u priopćenju.

Državni vrh razgovarao o mogućim mjerama protiv Moskve

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković oko 50 minuta razgovarali su jutros u Banskim dvorima, o mogućim mjerama protiv Moskve, nakon što su se europski čelnici složili da je Rusija vrlo vjerojatno odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji.

Premijer Plenković na konferenciji u Banskim dvorima rekao je kako će danas donijeti odluku o proglašavanju jednog akreditiranog ruskog diplomatskog predstavnika u Republici Hrvatskoj nepoželjim. Plenković je kazao da se Hrvatska time solidarizira s Velikom Britanijom u skladu sa zaključcima nedavnog summita Europskog vijeća.

VIDEO Plenković objavio da će Hrvatska protjerati ruskog diplomata

Hrvatska je time stala uz SAD i još 14 zemalja Europske unije u koordiniranom odgovoru na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji.

Na sastanku u Banskim dvorima bio je i šef SOA-e Daniel Markić.

U Banskim dvorima je bio i britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish Iz veleposlanstva je priopćeno kako u Banske dvore otišao brifirati dužnosnike o otkrićima o napadu u Salisburyju. Učinio je to na službenoj razini i nije razgovarao ni s predsjednicom ni s premijerom. Hrvatska je pokazala veliku solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom u svjetlu ovog napada, stoji u priopćenju.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da je to mjera kojom Hrvatska pokazuje solidarnost prema partnerima članicama EU i NATO-a.

To je odluka koja je uslijedila nakon rasprave na Europskom vijeću čijoj je sjednici nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, gdje su šefovi vlada i država članica EU upoznati s činjenicama povezanim s atentatom koji se dogodio u Velikoj Britaniji, podsjetio je Jandroković.

Rusko veleposlanstvo u Zagrebu u priopćenju je izrazilo duboko žaljenje što je hrvatska strana, kako se ističe, donijela loše smišljenju odluku, piše HRT.

Protjerivanje ruskih diplomata – Republika Hrvatska čvrsto uz EU i SAD, Moskva najavila odgovor

Facebook Komentari