Protjerivanje ruskih diplomata – Republika Hrvatska čvrsto uz EU i SAD, Moskva najavila odgovor

Republika Hrvatska je jedna od 14 zemalja Europske unije koja se odlučila na protjerivanje ruskog diplomatskog osoblja kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske te tako stala uz bok EU-a i SAD-a.

Republika Hrvatska se odlučila solidarizirati s Ujedinjenim Kraljevstvom u slanju političke poruke Ruskoj Federaciji zbog napada na ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj tako što će akreditiranog ruskog diplomata u Zagrebu proglasiti personom non gratom, rekao je danas hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Riječ je o političkoj poruci solidarnosti obzirom na karakter napada u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je naša saveznica i partnerica u EU-u i NATO savezu”, istaknuo je premijer Plenković, ne želeći komentirati mogućnost odgovora Moskve na tu mjeru niti imenovati diplomata o kojemu je riječ

Republika Hrvatska se time pridružuje još 13 država Europske unije koje su donijele istu odluku, otkrio je premijer Plenković nakon konzultacija s nadležnim ministrima i predstavnicima službi, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović.

“Riječ je o političkoj poruci solidarnosti obzirom na karakter napada u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je naša saveznica i partnerica u EU-u i NATO savezu”, istaknuo je premijer Plenković, ne želeći komentirati mogućnost odgovora Moskve na tu mjeru niti imenovati diplomata o kojemu je riječ.

Britanska premijerka Theresa Mary May je krajem prošlog tjedna na sastancima Europskog vijeća izvijestila čelnike članica EU-a o tijeku britanske istrage i činjenicama koje su utvrdili nakon čega su oni utvrdili kako “postoji vrlo velika vjerojatnost da je taj napad došao od strane Ruske Federacije”, istaknuo je hrvatski premijer Andrej Plenković, nakon čega su osudili taj napad.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je kazao da “u nadolazećim danima i tjednima ne treba isključiti dodatne mjere, uključujući i nastavak protjerivanja unutar zajedničkog europskog okvira”

Premijer Andrej Plenković je na konferenciji izrazio sućut Ruskoj Federaciji povodom velike tragedije u sibirskom gradu Kemerovo, dodavši kako je uputio telegram sućuti ruskom premijeru Dimitriju Anatoljeviču Medvedevu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je kazao da “u nadolazećim danima i tjednima ne treba isključiti dodatne mjere, uključujući i nastavak protjerivanja unutar zajedničkog europskog okvira”.

Službeni Zagreb je odlukom o protjerivanju stao uz SAD i još 14 zemalja Europske unije, te Ukrajinu i Kanadu, u koordiniranom odgovoru na trovanje Sergeja Skripala. Te su zemlje u ponedjeljak u usklađenoj akciji protjerale više desetaka ruskih diplomata.

“U duhu solidarnosti s našim britanskim partnerima i transatlantskim saveznicima i u koordinaciji sa zemljama EU-a, Ukrajina je donijela odluku da sa svog teritorija protjera 13 ruskih diplomata”, kazao je ukrajinski predsjednik Petro Oleksijovyč Porošenko.

Službeni Washington uz odobrenje američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa je naredio ruskim diplomatima, njih 60, da napuste SAD, a naređeno je i zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu. Visoki dužnosnik Bijele kuće je kazao da je za 12 od 60 Rusa utvrđeno da su pripadnici ruske obavještajne službe stacionirani u Ujedinjenim narodima u New Yorku. Rusi i njihove obitelji imaju sedam dana da napuste SAD, dodao je. Zatvaranje konzulata u Seattleu je naređeno zbog blizine ratne mornaričke baze.

Ukrajina je odlučila protjerati 13, a SR Njemačka, Francuska i Kanada po četiri ruska diplomata.

“U duhu solidarnosti s našim britanskim partnerima i transatlantskim saveznicima i u koordinaciji sa zemljama EU-a, Ukrajina je donijela odluku da sa svog teritorija protjera 13 ruskih diplomata”, kazao je ukrajinski predsjednik Petro Oleksijovyč Porošenko.

“Napad na agenta neurotoksinom predstavlja jasnu prijetnju međunarodnom poretku utemeljenom na odredbama međunarodne zajednice kako bi se zajamčilo da kemijsko oružje više nikada neće uništiti niti jedan ljudski život”, kazala je kanadska ministrica vanjskih poslova Christina Alexandra “Chrystia” Freeland.

Kanadska vladaje priopćila da je primjenila tu mjeru u znak solidarnosti s Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Brianije i Sjeverne Irske.

“Napad na agenta neurotoksinom predstavlja jasnu prijetnju međunarodnom poretku utemeljenom na odredbama međunarodne zajednice kako bi se zajamčilo da kemijsko oružje više nikada neće uništiti niti jedan ljudski život”, kazala je kanadska ministrica vanjskih poslova  Christina Alexandra “Chrystia” Freeland.

Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) napadnuti su početkom ožujka u engleskom gradiću Salisburyju sovjetskim nervnim agensom poznatim pod nazivom “Novičok”.  Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Američkim Državama, a u Moskvi ga se smatra izdajicom koji je nanio veliku štetu ruskim špijunskim mrežama na kontinentu. On i njegova kći još su u bolnici i nalaze se i dalje u kritičnom stanju.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Američkim Državama

Rusko ministarstvo vanjskih poslova danas je objavilo da će odgovoriti na odluku SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja EU-a oko protjerivanja ruskih diplomata, a njihove Vlade je optužila da slijepo slijede svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

Ministarstvo je priopćilo kako su protjerivanja diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju neprijateljski čin i provokativna gesta.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske za trovanje Sergrja Skripala i njegove kćeri sovjetskim nervnim otrovom optužuje Rusiju, što Moskva odbacuje.

Službeni Washington uz odobrenje američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa je naredio ruskim diplomatima, njih 60, da napuste SAD, a naređeno je i zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu. Visoki dužnosnik Bijele kuće je kazao da je za 12 od 60 Rusa utvrđeno da su pripadnici ruske obavještajne službe stacionirani u Ujedinjenim narodima u New Yorku. Rusi i njihove obitelji imaju sedam dana da napuste SAD, dodao je. Zatvaranje konzulata u Seattleu je naređeno zbog blizine ratne mornaričke baze

“Provokativna gesta solidarnosti s Londonom od strane ovih država koje bespogovorno slušaju britanske vlasti oko takozvane afere Skripal ne pokušavajući shvatiti okolnosti tog događaja su nastavak konfrontacijskog puta prema eskalaciji”, stoji u priopćenju.

“Britanski saveznici…slijepo slijede principe euroatlantskog jedinstva na štetu zdravog razuma, normi civiliziranog međunarodnog dijaloga i principa međunarodnog prava”.

“Ne treba se ni spominjati da neprijateljski čin ovih skupina država neće proći bez odgovora i mi ćemo na njega reagirati”, zaključuje se u priopćenju.

Međusobni izgon diplomata Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Ruske Federacije u kojem britanski saveznici: sve članice NATO-a, SAD i EU jednodušno podupiru odlučnu britansku premijerku Theresu Mary May i britansku Vladu u cjelini, dodatno su potkraj kampanje zaoštrili gotovo hladnoratovsko ozračje koje vlada između Zapada i Rusije u zadnjem mandatu Vladimira Vladimiroviča Putina

SAD, Kanada, Ukrajina i 14 zemalja EU-a – SR Njemačka, Francuska, Republika Poljska, Litva, Češka, Italija, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Danska, Kraljevina Švedska, Latvija, Estonija, Republika Finska, Rumunjska i Republika Hrvatska, najavili su današnje protjerivanje desetaka ruskih diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je optužila Rusiju za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine.  U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata, premijerka May je protjerala dvadset i trojicu ruskih diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni.

Međusobni izgon diplomata Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Ruske Federacije u kojem britanski saveznici: sve članice NATO-a, SAD i EU jednodušno podupiru odlučnu britansku premijerku Theresu Mary May i britansku Vladu u cjelini, dodatno su  zaoštrili gotovo hladnoratovsko ozračje koje vlada između Zapada i Rusije u zadnjem mandatu Vladimira Putina. (Theo Ljubić, REUTERS)

VIDEO Plenković objavio da će Hrvatska protjerati ruskog diplomata

Share This Article