Iako najveći svjetski mobilni sajam na svijetu službeno otvara svoja vrata tek sutra, dio mobilnih kompanija već je predstavio svoje najjače adute

Iako najveći svjetski mobilni sajam na svijetu službeno otvara svoja vrata tek sutra, dio mobilnih kompanija već je predstavio svoje najjače adute koji će tijekom sljedećeg tjedna biti izloženi na štandovima u Barceloni.

Još jučer Alcatel je predstavio svoje nove modele koji uključuju prvi Android Go (verzija Androida namijenjena uređajima sa slabijim hardverom) smartphone Alcatel 1X s 5,3 inčnim ekranom s 1, tj. 2GB RAM-a i 8MP stražnjom kamerom. Serija Alcatel 3 uključuje tri modela s dijagonalama ekrana 5,5, 5,7 i 6 inča (riječ je o modelima slabijeg hardvera i pristupačnije cijene), dok Alcatel 5 ima 5,7 inčni ekran, MediaTekov MT6750 procesor, 2, tj. 3GB RAM-a i stražnju kameru rezolucije 12MP.

LG je, kako se i očekivalo, predstavio nadograđenu verziju modela V30 – V30S ThinQ – u odnosu na prošlogodišnji model, ovaj uređaj sada dolazi s više RAM-a (6 u odnosu na 4GB) te s više prostora za pohranu podataka (dostupne su verzije sa 128 i 256GB memorije). Novost je i umjetna inteligencija, odnosno softver koji bi se trebao pobrinuti za fotografije još bolje kvalitete – kamera bi trebala prepoznavati objekte koje snima i automatski prilagođavati postavke tim objektima

Huawei oduševio novim prijenosnikom

Treća najveća mobilna kompanija na svijetu nije predstavila niti jedan smartphone, već su se fokusirali na prijenosna računala i tablete. Model prijenosnika MateBook X Pro tanak je i ima iznimno male rubove oko 13,9 inčnog ekrana (smještenog u kućište 12 inčnog modela) rezolucije 3000×2000 piksela, a posebno je zanimljivo rješenje ugrađene web kamere koja je skrivena ispod tipke F5 i izlazi samo kada se snima (na The Vergeu, nakon što su isprobali ovo rješenje kažu kako je prilično nepraktično).

Prema podacima Huaweija, baterija može izdržati 12 sati reprodukcije 1080p videozapisa, a zahvaljujući brzom punjenju trideset minuta punjenja bit će dovoljno za 6 sati trajanja baterije.

Što se samog hardvera tiče, bit će dostupne verzije s Intelovim Core i5 i i7 procesorima sedme generacije, imat će 8 ili 16GB RAM-a, 256 ili 512GB SSD-a te Nvidia GeForce MX1502GB GDDR5 grafiku, a početna cijena iznosi 1500 eura.

Osim laptopa, predstavljena su dva tableta – MediaPad M5 s 8 inčnim ekranom te M5 Pro s 10,8 inčnim ekranom. Rezolucija ekrana na oba modela iznosi 2560×1600 piksela, pokreće ih Kirin 960 procesor i Android Oreo. Cijena na europskom tržištu iznosit će 349 eura za manji model, odnosno 399 dolara za M5 Pro.

Povratak nostalgije

Prošle godine Nokia je oduševila sve nostalgičare novom verzijom modela 3310, a danas su ponovili sličan scenarij s Nokijom 8110 4G. Osim za tržišta u razvoju na kojem bi ovo mogao biti popularniji uređaj, prilikom njegovog predstavljanja Juho Sarvikas iz Nokije rekao je kako je to idealan vikend telefon s kojim se možete isključiti od mailova, obavijesti s društvenih mreža i slično – iako, naravno, dolazi sa svim popularnim aplikacijama poput Googleovih karata, Facebooka, Twittera itd.

Za one koji žele prijeći s klasičnog mobitela na smartphone uređaje, predstavljen je Nokia 1 s Android Go verzijom operativnog sustava (odnosno Android Oreo Go edition). Ovo je uređaj s malim 4,5 inčnim ekranom (854×480 piksela), 1GB RAM-a i 8GB memorije čiji bi glavni adut trebala biti cijena od 85 dolara.

Dizajnersko remek-djelo

Nova verzija Nokije 6 donosi bolji procesor (Snapdragon 630) te je ovaj model 60 posto brži od prethodnika, a dostupan je u dvije konfiguracije 3GB RAM-a i 32GB memorije te 4GB RAM-a i 64GB memorije. Treba još spomenuti 5,5 inčni Full HD ekran i 16MP kameru sa Zeiss optikom te 8MP prednju kameru.

Predstavljena je i Plus verzija Nokije 7 koja dolazi sa 6 inčnim ekranom rezolucije 2160×1080 piksela, Snapdragon 660 te i 4GB RAM-a i 64GB memorije proširive microSD memorijskim karticama. Sa stražnje strane se nalaze dvije kamere – primarnu 12MP koja pruža odlične rezultate i u uvjetima slabijeg osvjetljenja te 13MP kameru s dvostrukim optičkim zumom.

Za kraj, Juho Sarvikas ostavio je, kako je nazvao, dizajnersko remek-djelo Nokiju 8 Sirocco koja bi mogla biti jedan od najzanimljivijih telefona ove godine. Iako ga pokreće prošlogodišnja verzija Snapdragona (835), ovaj uređaj ima 6GB RAM-a, 128GB memorije, dvije kamere sa stražnje strane, a ljubitelji fotografije cijenit će i Pro mod kamere koji omogućuje korištenje manualnih kontrola kako bi se snimile što kvalitetnije fotografije. Treba spomenuti i bežično punjenje te vodootpornost, kao i cijenu od 750 eura, piše Zimo.

Share This Article