UŽIVO Ovdje možete pratiti astronomski spektakl – “superkrvavi plavi Mjesec”

Astronomski spektakl – “superkrvavi plavi Mjesec”, koji se nakon 36 godina može vidjeti s nekih dijelova Zemlje, možete pratiti uživo.

Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer spaja tri neobične lunarne pojave – supermjesec, plavi Mjesec i potpunu pomrčinu Mjeseca.

Europa nije među mjestima s kojih je ovaj rijedak događaj vidljiv. U njemu mogu uživati u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji. “To je rijedak astronomski triplet”, rekao je Kelly Beatty, urednik časopisa “Sky and Telescope”.

Plavi Mjesec drugi je puni mjesec u jednom kalendarskom. Pojava se tipično javlja svake dvije godine i osam mjeseci. Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj točki, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji.

Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji s istodobnom pomrčinom Mjeseca nije ih bilo 36 godina. Tijekom pomrčine Mjesec će kliznuti u Zemljinu sjenu i bijeli disk postupno pretvoriti u narančasti ili crveni. Tako će ‘plavi’ Mjesec postati ‘krvav’.

Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajat će sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD-a i Kanade bit će vidljivo prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uvečer, kad Mjesec izlazi. Suprotno od pomrčine Sunca, Mjesečeva se može sigurno promatrati golim okom.

“Bilo je mnogih supermjeseca i pomrčina Mjeseca, ali rijetko je da se to dogodi za plavog mjeseca”, kaže profesor fizike i astronomije na sveučilištu u Daytona Beachu. “Poravnanje tih triju ciklusa, to je čudo koje treba pogledati”, rekao je.

To se posljednji put dogodilo 30. prosinca 1982. i tada bilo vidljivo u Europi, Africi i zapadnoj Aziji, piše Dnevnik.

Facebook Komentari