Vinković o presudi šestorci: U prvostupanjskoj se ne krivi ni Tuđmana ni Hrvatsku

“Prvostupanjsko vijeće ni na koji način eksplicitno nije reklo da je Franjo Tuđman bio sudionik bilo kakvog zajedničkog zločinačkog pothvata niti je našlo njegovu krivnju za počinjene zločine. Isto tako po presudi prvostupnajskog vijeća, Republika Hrvatske nije sudjelovala u zločinima”, rekao je u Studiju 4 vanjskopoltički komentator HRT-a Tihomir Vinković.

Vinković je rekao kako se stalno spominje da je prvostupanjskom presudom potvrđeno da su Franjo Tuđman, Janko Bobetko i Gojko Šušak sudjelovali u zajedničkom zločinačkom pothvatu ali da se 19. srpnja očitovalo se žalbeno viojeće na zahtjev Hrvatske da se uključi kao prijatelj suda jer je se optužuje kao sudionika zločina. Taj je zahtjev odbijen, ali u objašnjenju stoji sljedeće: “Prvostupanjsko vijeće ni na koji način eksplicitno nije reklo da je Franjo Tuđman bio sudionik bilo kakvog zajedničkog zločinačkog pothvata niti je našlo njegovu krivnju za počinjene zločine. Isto tako po presudi prvostupanjskog vijeća, Republika Hrvatske nije sudjelovala u zločinima”.

Šestero čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata, Haškom su se sudu predali 2004. Prvostupanjskom presudom osuđeni su ukupno na 111 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu 1993. i 1994.

Obrana je žalbenom vijeću rekla ovo: Tužiteljstvo se, kao i prvostupanjsko vijeće, u podizanju optužnice temelji na tezi da je Hrvatska preko posrednika (a to su Herceg Bosna i HVO) okupirala dijelove teritorija BIH zbog toga što su naoružavali HVO, pružali logističku potporu, uvježbavali vojsku i i zbrinjavala ranjenike. Obrana je tada rekla ako ćemo ići tom logikom, pogledajmo što se događalo na teritoriju koje je bila pod nadzorom armije BiH. Preko 90 posto oružja je išlo preko Hrvatske i preko terotorija koji je držao HVO za teritorij koji je držala armija BIH. Svu logističku potporu su dobili iz Hrvatske, časnici su uvježbavani u Hrvatskoj. Obrana je tada rekla, ako žalbeno vijće bude slijedilo takvu logiku morat će optužiti ove ljude koji se nalazi u sudnici da su okupirali dio teritorija, odnosno da je Hrvatska preko njihova posredništva okupiraa dio teritorija koje je tijekom rata držala armija BiH. Vidimo koja je to apsurdnost. Ne znam koliko će to žalbeno vijeće uvažiti, ali to je izrečeno u sudnici, istaknuo je Vinković.

Vinković je rekao da postoje tri razine zajedničkog zločinačkog pothvata: Treća i najčudnija, za koju se nadam da će biti odbačena, je ona u kojoj stoji da je svaka osoba kriva ako dijeli cilj s nekom drugom osobom bez obzira zna li za njega, njegovu funkciju ili za njegovo postojanje.

Istaknuo je i kako je ovaj slučaj sigurno presedan u duljini trajanja cijelog procesa. Optuženici su, ističe, prema pravilima morali biti u sudnici za vrijeme dok proces traje. Ali da u vrijeme kada nema sudskih sjednica nisu morali biti tamo i da su time optuženicima narušena ljudska prava.

Na pitanje što će se za Hrvatsku značiti ako se presuda u srijedu ponovi, Vinković je rekao kako za kazneno to za Hrvatsku neće značiti ništa te je još jednom ponovio kako prvostupanjskom presudom nije presuđeno da je Hrvatska nije sudjelovala u zločnima, kao ni tadašnje vodstvo. Nije utvrđeno njihovo sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu, niti njihova krivnja.

Često se mnoglo čuti od obrane optuženih kako nisu imali potporu od hrvatske vlade u prikupljanju dokumenata, u pronalaženju vrsnih vještaka i prezentaciji… Čitajući predsudu i optužnicu čini se da obrana uopće nisu iznosile obranu, ništa nije uzeto u obzir. Zbog toga su žalbeni postupak iz ožujka iskoristili da iznesu iste činjenice koje su iznijeli u prvostupanjskom postupku kako bi žalbeno vijeće dobilo bolji uvid u to što se događalo. A događao se oružani sukob. Prema prijašnjim presudama iz slučaja Blaškić Kordić govori se o i o međunarodnom sukobu, odnosno uključenosti Republike Hrvatske. To su obrane pokušale „razbiti“, rekao je Vinković.

Komentirao je optužnicu i presudu Ratku Mladiću, odnosno činjenicu da ni na koji način Mladić nije odgovorao za zločine počinjene u Hrvatskoj.

Znakovito je da će se presuda “šestorci” dogoditi na Dan republike SFRJ. Neki kažu da je to slučajno. Već smo imali neke presude Hrvatima na taj dan. Ja ne bih ulazio u teroriju zavjere. Za neke je to slučajno, za neke znakovito. Ali Haški tribunal mora zatvoriti vrata krajem godine, rekao je Vinković.

U “analizi” rada Haškog suda, Vinković je rekao kako je tijekom godina “bilo svega”, ali da je izostalo važna stvari koja se nerijetko isticala, a to je pomirenje. Vidimo poslije presude Mladiću da to ne ide u tom smjeru. Kada sam pitao Muniru Subašić čij je sin ubijen u Srebrenici, što će se sada događati i što bi ona željela da se dogodi, odgovorila je: pokajanje. A to pokajanje je izostalo, dodao je Vinković.

Na temelju Mladićevih dnevnika je u presudi utvrđeno da je Praljak postupao sa sviješću da je u udruženom zločinačkom pothvatu

Facebook Komentari