Plenković o sastanku s Cerarom, županu koji je optužen za zlostavljanje supruge, a što kaže o kolegi Šeksu….

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu tijekom summita u Mađarskoj. Osvrnuo se na nekoliko tema.

U utorak je dogovoren sastanak premijera Plenkovića i njegovog mađarskog kolege Viktora Orbana. Očekuje se da će razgovarati o Ini. Premijer Plenković rekao je da se s Orbanom viđa barem jednom mjesečno na summitima, ali da je ovog puta dobra prilika da sjednu na razgovor. ”Treba pronaći točke koje nas povezuju”, rekao je Plenković dodajući da Vlada radi na tome da Hrvatska stekne dionice ili da se pronađe strateški partner za Inu, javlja Dnevnik.hr.

Premijer je snimljen kako za doručkom na summitu razgovara i sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom. ”To što vi ne vidite da se nešto miče, ne znači da se ništa ne događa”, rekao je o razgovorima s Cerarom za kojeg također kaže da ga često viđa na summitima i da komuniciraju.

”Treba sjesti za stol, vidjeti koje su točke čvrsto definirane, a gdje imamo prostora”, rekao je Plenković na pitanje o Piranskom zaljevu.

Sastanak s Cerarom će, napominje, sigurno biti do kraja prosinca.

Premijer se osvrnuo i na presudu šestorci u Haagu. ”Mislim da smo iskoristili sve pravne mogućnosti koje su nam stajale na raspolaganju u ovom procesu. Vlada će komentirati presudu kada bude objavljena. Ne očekujem da bi na bilo koji način moglo doći do povezivanja odgovornosti Hrvatske s tim predmetom’, rekao je premijer.

Na pitanje o Istanbulskoj konvenciji, premijer je iz Mađarske osudio ponašanje HDZ-ovog dužnosnika Alojza Tomaševića. ”To je pitanje koje ćemo rješavati u HDZ-u. Ukoliko se pokaže točnim ono što je izašlo u javnost, on ne može ostati na toj funkciji”, rekao je Plenković.

Upitan je i o informacijama koje su objavljene o Vladimiru Šeksu, a koji se nalaze u dokumentima jugoslavenske Službe državne sigurnosti u Državnom arhivu. Šeksov slučaj nije želio komentirati, ali o Zakonu o arhivima koji je pripremljen kaže: ”Zakon o arhivima je cjelovit zakon, a ne uradak s par točkica koje je Most pripremio lani.”

Prilka za jačanje gospodarske suradnje
Podsjetimo, Plenković boravi u Budimpešti gdje sudjeluje na 6. sastanku šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine, takozvanom Summitu 16+1, koji bi trebao biti dobra prilika za jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Kine.

Na summitu bi uz premijere 16 europskih zemalja trebao sudjelovati i kineski premijer Li Keqiang, a glavne teme razgovora bit će razvoj gospodarskih odnosa – zemlje članice inicijative imaju za cilj jačanje i proširenje suradnje u širokom spektru područja, koja obuhvaćaju trgovinu i investicije, prometno povezivanje, financije, poljoprivredu, znanost i tehnologiju, zdravstvo, obrazovanje i kulturu.

Uz sudjelovanje na tom skupu, na kojemu će uz Hrvatsku biti i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija, premijer Plenković sastat će se bilateralno s kineskim premijerom, a drugi dan, u utorak, i s mađarskim domaćinom skupa premijerom Viktorom Orbanom.

Prošle godine na istom skupu, koji je tada održan u Rigi, Hrvatska i Kina potpisale su Memorandum o razumijevanju o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova kojim je stvoren, kako je tada rečeno, “okvir za ulazak kineskih investitora, posebno u dijelove gdje sredstva iz europskih fondova nisu u tolikoj mjeri planirana”.

Bio je to dobar i kvalitetan okvir, kako je tada rekao premijer Plenković, za moguća ulaganja Kine u Hrvatsku u infrastrukturu i u promet, prenosi N1.

Jutarnji objavio transkript razgovora s Udbinim službenikom: Šeks im dojavio da u Austriji pripremaju atentat na Josipa Broza Tita

Facebook Komentari