Zaustavljanje rada Istražnog povjerenstva u političkom smislu štetit će HDZ-u i Vladi

Ad

Kako će završiti akcija Agrokor? Hoće li to biti samo još jedan u nizu velikih slučajeva koji će se nakon spektakularnih privođenja pretvoriti u pravosudnu trakavicu? Mogu li iz istrage u slučaju Agrokora biti izuzeti političari koji su Todoriću omogućili gospodarski uspon te ima li uz pravosudnu, mjesta i za političku istragu saborskoga povjerenstva? O tome U mreži Prvoga govore ekonomski i politički analitičar Željko Ivanković, i profesor na zagrebačkome Pravnom fakultetu Josip Kregar.

Ušlo je u modu da se to naziva ortačkim kapitalizmom, rođačkim kapitalizmom, odnosno jedan tehnički termin je kroni kapitalizam. Jedna od glavnih karakteristika kroni kapitalizma je nevjerodostojnost pravosuđa i pravosudne vlasti. Ako se želi dekonstruirati ono što je bilo, onda je vrlo ključno da pravosudni postupci budu vjerodostojni. S jedne strane postoji medijski pritisak da je to sve spektakl i da od toga neće biti ništa, taj medijski pritisak koliko je s jedne strane prejudiciranje, s druge strane je koristan ne bi li prisiljavao da svi postupci budu vjerodostojni. Jedna od zanimljivih stvari je to je da Ante Todorić od 5. rujna nije na adresi na kojoj su ga jučer tražili. To nije vjerodostojno, rekao je Željko Ivanković.

Kregar smatra da jučerašnja akcija nije bila predstava za javnost. Radi se o nečemu što kasni, o činjenici da su tek prije tjedan dana objavljeni poslovni rezultati revizije. Ono što ima element ceremonije je činjenica koliko je tu anagažirano ljudi i koliko je to dobilo medijsku pozornost, ali riječ je o najvećem gospodarskom, pa i političkom skandalu u povijesti nezavisne Hrvatske, rekao je Kregar.

Vjerodostojnost o tome je li doista riječ o manjkovima utvrđuje na koncu sud, jer Todorić na svom blogu opovrgava to izvješće. Prije nekoliko dana Todorić je objavio blog da je Jandrokovič izjavio da će DORH pokrenuti istragu, pa se on pita kako očuvati vjerodostojnost hrvatskog pravosuđa. U tom očuvanju vjerodostojnosti hrvatskog pravosuđa sve strane imaju pravo sudjelovati. Tek kad se ispune sve proceduralne pretpostavke, Ante Todorić će se pojaviti, kaže Ivanković koji pretpostavlja da će i Ivica Todorić pokušati iskoristiti sve proceduralne pretpostavke da ne dođe prije nego što se pojavi na sudu. Ivanković, koji je Ivicu Todorića susreo nekoliko puta, rekao je kako je stekao o njemu dojam kao o čovjeku koji će ići do kraja.

Todorić je bez ikakve dvojbe najavio da će se aktivno braniti, što je prilično jasna poruka ja ću reći sve što će vama škoditi ,a meni koristiti u ovom slučaju. Istraga se provodi prema određenim kaznenim djelima. Ono što će biti dio odgovornosti trebalo bi istražiti formirano povjerenstvo Sabora. Mislim da ovi argumenti za počinjenje istrage znači zaustavljanje rada tog povjerenstva su štetni. U političkom smislu škodit će Vladi i HDZ-u jer će se stvoriti dojam da se radi o prikrivanju. Istražno povjerenstvo formirano je za slučaj Agrokor, ne za optužbu protiv Ivice Todorića. S druge strane imamo priličan problem reći gdje su granice odgovornosti jer dok se u kaznenom postupku utvrđuje krivnja povjerenstvo ne utvrđuje krivnju već istinu, povjerenstvo radi javno, a kao što vidite u ovim dijelovima javnost nema nikakav uvid u problem, rekao je Kregar.

Potrebno je ispitati političku odgovornost. Važno je odvojiti kaznenu i političku odgovornost, ali ne zaustaviti ispitivanje političke odgovornosti jer je ona čak možda i omogućila da nastanu ova kaznena djela, zaključio je Ivanković.

Facebook Komentari