Istraživanje pokazalo da hrvatskim turističkim agencijama nužno treba tehnološki napredak

Nedavno istraživanje provedeno među članicama UHPA-e za 2017-tu godinu pokazuje kako je tijekom prvih mjeseci gotovo 18% rezervacija putovanja napravljeno putem online platformi, dok je 58% rezervacija napravljeno u poslovnicama agencija. To navodi na zaključak kako većina građana preferira neposredni kontakt sa savjetnicima za putovanja.

Ivan Ilijašić i njegova firma Orioly napravili su istraživanje na svojoj bazi korisnika (manji organizatori putovanja, tura i aktivnosti) te usporedili rezultate s globalnim trendovima. Kao IT firma koja se bavi rješenjima za turizam, svjesni su da kod nas i dalje prevladava tradicionalan način rezervacije putovanja. No, istraživanja zanemaruju jedan vrlo bitan detalj, a to nije samo želja za dodatnim savjetovanjem s agentom.

Treba uzeti u obzir činjenicu kako velika većina domaćih organizatora putovanja i izleta ne nudi mogućnost online rezervacije putem svojih web stranica. Samim time, online prodaja i vlastite web stranice kao kanal bržeg i jednostavnijeg dolaska do novih kupaca nisu dovoljno i adekvatno iskorišteni.

Većina web stranica nudi mogućnost slanja upita za pojedini polazak. Kao razlog zašto nije moguće napraviti direktnu rezervaciju ili kupovinu, ispitanici su naveli sljedeće:

– Nemaju IT podršku kako bi na svom webu pružili stvarno stanje popunjenosti tura
– Zbog nedostatka IT podrške nisu u mogućnosti pratiti prodaju putem agenata i prikazati stvarno stanje na webu
– Nedoumice oko toga kako implementirati online naplatu (sustav naplate, fiskalizacija, kako izdati račun).

S druge strane, tu su kupci i ljubitelji putovanja i izleta koji imaju svoje razloge zašto kupuju putem online kanala. Ovo su njihovi glavni razlozi dobiveni istraživanjem Orioly marketinškog tima:

– 47% kupuje putem webstranica ako su one jednostavne za upotrebu
– 37% je naviknulo kupovati online
– 30% smatra da bi putem weba cijena trebala biti povoljnija
– 28% smatra da bi web stranice trebale sadržavati cjelokupnu ponudu koju je lako pregledati iz vlastitog naslonjača, bez potrebe za odlazak u agenciju
– 20% smatra kako tijekom online rezervacije mogu saznati dodatne informacije o destinaciji iz više drugih online izvora.

I dok su možda domaći klijenti skloni navici da svoje rezervacije rade u direktnom kontaktu, porast stranih gostiju koji traže vanpansionsku ponudu mora potaknuti domaće agencije, organizatore tura i izleta po gradovima da više ulažu u prodaju putem vlastitog weba ili raznih distribucijskih kanala kao što su Viator, TripAdvisor, GetYourGuide ili TourRadar. Evo nekoliko zanimljivih podataka koji nam govore zašto je online booking nešto što je nužno svakom domaćem organizatoru koji želi privući više stranih gostiju:

– Globalno, 148 milijuna ljudi koriste internet za rezervaciju tura i smještaja,što čini 57% ukupnog broja bookinga
– U proteklih 5 godina, broj online rezervacija je narastao za 73%
– Za vriijeme godišnjih odmora, 24% gostiju koristi svoje mobilne uređaje kako bi pronašli dodatnu vanpansionsku ponudu
– 95% online putnika traži dodatne informacije na Internetu prije kupovine te više vjeruju brandu ako nudi online booking
– 59% azijskih putnika žele napraviti booking kada god i kako god mogu putem online kanala – izvor Tnooz

Možda se čini kako Hrvatska zaostaje u tehnološkom napretku i digitalnoj prodaji putovanja i izleta, no dosadašnja istraživanja hrvatskog tržišta su slična globalnim statistikama:

– 20% pružatelja usluga nema nikakvu web stranicu
– 90% operatera smatra kako je email najefektniji način zaprimanja upita za rezervacije
– Globalno 46% tour operatera nudi mogućnost bookinga i potvrde o rezervaciji, dok je u Hrvatskoj ta brojka puno manja, negdje oko 20%
– 52% svjetskih organizatora tura nudi svoje usluge putem agencija
– 82% organizatora promovira svoju ponudu putem siteova kao što je TripAdvisor.

Uzmimo još u obzir da danas velika većina turista ima pametne telefone i da je globalni godišnji rast pretraga putem mobilnih uređaja 66%. Tu, dakle, dolazimo do situacije kako strani klijent očekuje da je domaći organizator putovanja prisutan na webu, ima optimizirane web stranice i online booking na svojim stranicama. Sve navedeno govori u prilog tome kako je svima u turizmu nužno ulagati više vremena i sredstava u online kanale prodaje i promocije jer to je nešto što strani turisti očekuju, a i tehnološki osvješteniji domaći turisti.

Facebook Komentari