Znanstvenici tvrde da su konačno pronašli lijek za ćelavost, samo ga još treba testirati na ljudima

Iako tvrde kako je ćelavost odraz muškosti, gubljenje kose za muškarce može biti vrlo traumatično iskustvo. Tada ih ne tješe ni istraživanja kako su ćelavi muškarci inteligentniji od onih s kosom. Nova studija mogla bi zauvijek riješiti taj problem s kojim se susreće čak polovica muškaraca.

Naime, čak 50 posto muškaraca u jednom je životnom razdoblju počelo ćelaviti, a razlozi su razni, od starenja do genetike, bolesti ili hormona.

Većina muškaraca počinje gubiti kosu tek nakon pedesetih, no mnogo je onih koji se s tim problemom susreću već u svojim dvadesetima.

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta sada su pokusom na miševima otkrili novi način koji potiče rast kose. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature, a otkriveno je kako su stanice kose mnogo drukčije od ostalih stanica kože na tijelu.

Istraživanje je pokazalo kako se povećanjem proizvodnje laktata u stanicama kose folikule vlasi regeneriraju i ponovno počinju rasti. Te stanice proizvode spoj koji se zove piruvat, što je zapravo glukoza koja, ako se pošalje do mitohondrija stanice, zapravo može pomoći rastu kose.

– Naša zapažanja o metabolizmu matičnih stanica folikula vlasi potaknula su nas da ispitamo smanjuje li se genetski ulazak piruvata u mitohondrije te bi li povećana proizvodnja laktata u stanicama kose potaknula brži rast – rekla je Heather Christofk, jedna od autorica istraživanja.

Istraživanje su proveli na miševima od kojih su jedni proizvodili laktate, dok drugi nisu. Grupa miševa koja je imala manjak laktata imala je problema s rastom dlake, dok se onoj s laktatima rast dlake povećao. Znanstvenici su na osnovu toga proizveli dva različita lijeka koja pomažu pri proizvodnji laktata, no oni još nisu testirani na ljudima, piše Večernji list.

Share This Article