Bolnica u Kini dovršila je inovativnu operaciju: Isprintali šest kralježaka i zamijenili bolesne

Bolnica u Kini dovršila je inovativnu operaciju uklanjanja šest kralježaka iz kralježnice pacijentice i zamjene istih s 3D printanim titanskim proteticima.

Kineska novinska grupa People’s Daily Online objavila je da je 28-godišnjoj ženi, poznatoj pod pseudonimom Xiao Wen, dijagnosticiran hondrosarkom u svibnju ove godine. Riječ je o rijetkom obliku kancerogenog tumora koji napada hrskavicu, otporno “gumasto” vezivno tkivo koje se nalazi između brojnih kostiju u ljudskome tijelu.

Ovi tumori obično se nalaze u zdjelici ili bedru. No, u slučaju ove žene tumor je napao šest ili sedam cervikalnih kralježaka, kostiju nalik diskovima koje čine vrat. S vremenom se njeno stanje pogoršavalo i uskoro više nije bila u stanju napraviti jednostavne kretnje s rukama.

Poznati spinalni kirurg Xiao Jianru iz šangajske Bolnice Changzheng odlučio je nešto poduzeti i donio revolucionarnu odluku o uklanjanju pogođenih kralježaka i umetanju umjetnih. Doktori su rekli da bi se tretiranje raka konvencionalnim metodama, poput kemoterapije ili radioterapije, pokazalo neučinkovitim s ovim tipom tumora i mlada bi žena bila u opasnosti od povratka bolesti. Obzirom na tešku narav njene bolesti, odlučili su djelovati brzo.

Jianru i njegovi kolege s Drugog vojno-medicinskog sveučilišta Bolnice Changzheng proveli su tri tjedna gradeći umjetne kosti koristeći se ligurom titana i prilagođenom tehnologijom 3D printanja. Kako bi bolje oblikovali nove protetske dijelove, konstruirali su model ženske gornje kralježnice u pravoj veličini koristeći se 3D printerom.
Operacija je trajala 13 sati, a obavljena je u srpnju ove godine. “Xiao Wen polako se oporavlja”, nedavno su izvijestile novine People’s Daily Online. Zahvaljujući operaciji, ona je ponovno u stanju stajati i hodati, iako još uvijek ne može normalno okrenuti glavu.

Ovo nije prvi put da je tim iskoristio tehnologiju 3D printanja u kirurškoj proceduri. Prošle godine, koristili su 3D printane dijelove kako bi zamijenili kralješke vrata i prsiju. Ovog mjeseca, tim kirurga u Indiji također je koristio 3D printane kralješke. No, ova posljednja operacija smatra se najvećom upotrebom ove tehnologije na kralježnici dosad, piše znanost.com.

Facebook Komentari