Napravljen grudnjak koji otkriva rak, tehnologija uključuje biosenzore

Ad

Student Julian Rios Cantu ima tek 18 godina i još uvijek je tinejdžer, a načinio je grudnjak koji bi mogao otkrivati rane znakove karcinoma dojke. Tehnologija upotrebljena pri tome koristi biosenzore koji služe kako bi mjerili temperaturu te alarmirali nositeljicu grudnjaka ukoliko se jave neke zabrinjavajuće promjene.

Inspiracija za to je došla iz stvarnog života. Kada je imao svega 13 godina dotični dječak je umalo pretrpio gubitak majke zbog tog istog karcinoma dojke. Srećom, sve je prošlo “samo” s dvostrukom mastektomijom. Pet godina nakon toga, sada osamnaestgodišnji Julian Rios Cantu, zajedno sa svoja tri prijatelja, osmišljava grudnjak nazvan Eva koji u sebi sadržava čak 200 biosenzora koji brižljivo prate temperaturu, oblik te težinu grudi nositeljice.

Njihova kompanija je osvojila u Frankfurtu krajem prošlog mjeseca Global Students Entrepreneur nagradu, ali i 20 tisuća dolara koje im treba pomoći da izum razviju još bolje. Za sada je ipak napravljen samo prototip Eva grudnjaka. Navedene dobivene informacije od senzora su, naime, povezane s aplikacijom koja će dojaviti ukoliko se jave neke promjene. Žena bi trebala nositi dotični grudnjak svega 60 do 90 minuta u tjednu.

Poslije velikog uspjeha u Frankfurtu i nade u obećavajući izum Julianu je na društvenoj mreži Twitter čestitao i sam meksički predsjednik.

Inače, malo više od 8 milijuna žena u svijetu umre od karcinoma dojke svake godine. Tumori mijenjaju temperaturu kože što bi bio rezultat većeg protoka krvi, ali to nužno ne znači da će nastati i karcinom.

Iz jedne britanske udruge za istraživanje karcinoma upozoravaju kako još uvijek nije dobra ideja nositi te grudnjake dok navedena tehnologija ne prođe pomnija znanstvena istraživanja. Svejedno poručuju kako je impresivno za vidjeti mlade ljude koji se bave znanošću i imaju dobre ideje koje će možda pomoći dijagnosticiranju karcinoma.

“Zašto grudnjak? Zato što dopušta da grudi budu u istom položaju, a da se ne mora nositi više od jednog sata u tjednu”, rekao je Julian u jednom intervjuu, prenosi znanost.com.

Facebook Komentari