U sibirskom permafrostu otkrivene mumije odrasle osobe i djeteta

Mumificirana tijela odrasle osobe i djeteta, zamotana u bakar, otkrivena su nakon što su stoljećima bila zamrznuta u sibirskom permafrostu.

Obavijest guvernera Distrikta Yamalo-Nenets kaže da ovo nedavno otkriće obuhvaća dvije mumije umotane u debeli tekstilni materijal, krzno i ​​koru stabla. Odrasla osoba obložena je bakrenim pločama, a beba prekrivena komadićima bakrenih posuda. Vjeruje se da je bakar korišten zbog svojeg antimikrobnog svojstva kako bi sačuvao tijela. Ostaci su, naravno, dodatno zaštićeni niskim temperaturama permafrosta na ovom zloglasno hladnom dijelu svijeta.
Veća od dvije mumije visine je oko 170 centimetara, što upućuje na to da se radi o potpuno odrasloj osobi. Manja mumija procijenjena je kao dijete ne starije od 6 mjeseci.

Tim tek treba razotkriti ostatke zbog straha da bi otvaranjem njihovih obloga mogli oštetiti tijela i pogoršati stanje tkiva, objasnila je u priopćenju antropologinja Evgenia Svyatova iz Centra za zaštitu i korištenje spomenika povijesti i kulture.

Arheolozi su pronašli mumije u blizini jednog stoljetnog spomenika u udaljenom kutu Sibira, odmah iza Salekharda. Ovaj grad prelazi polarni krug i nalazi se na obali Kara na Arktičkom oceanu, tako da se nećete mnogo iznenaditi kad vam kažemo da je prosječna godišnja temperatura ovog kraja -5,72 ° C.

Dvije mumije bit će ispitane u laboratoriju, gdje će proći kroz niz genetskih i forenzičkih testiranja, te povijesne analize. Istraživači na projektu nadaju se da će svoje rezultate predstaviti kasnije ove godine na konferenciji u Salekhardu.

Starost ostataka još nije potvrđena. Međutim, poznato je da je iskopište bilo najaktivnije oko srednjeg vijeka u 13. stoljeću. Tijela su najnovija u dugoj liniji mumija pronađenih na arheološkom nalazištu Zeleny Jar od 1997. Samo između 2013. i 2017. istraživači su otkrili 47 grobnica.

Iako je ovaj projekt iz zemlje iskopao brojna otkrića, malo je poznato o ljudima koji su naselili područje prije nekoliko stoljeća. Arheolozi su ranije pronašli brončane zdjele iz 10. stoljeća koje su potekle iz Perzije, s područja današnjeg Irana, što je udaljenost od oko šest tisuća kilometara. Veza između ove sibirske civilizacije i Perzije je nepoznata, ali s malo sreće, daljnji rad na lokaciji jednoga će dana ponuditi objašnjenje, prenosi znanost.com.

Facebook Komentari