Sjedinjene Američke Države uvode nove sankcije Ruskoj Federaciji te Islamskoj Republici Iran i DNR Koreji

Američki zastupnički dom jučer je gotovo jednoglasno (419 glasova ZA, 3 glasa PROTIV) podržao nove mjere za pooštravanje sankcija protiv Ruske Federacije, dok danas službena Moskva upozorava da će nove sankcije što ih je protiv Rusije izglasao američki Zastupnički dom, već loše odnose između dviju zemalja odvesti u još veću neizvjesnost i najavila da bi taj potez mogao rezultirati odmazdom. 

Republikanski i demokratski zastupnici su iskazali rijetko jedinstven stav uvodeći paket mjera kojima bi predsjednik Donald John Trump za ublažavanje sankcija spram Ruske Federacije trebao prvo tražiti odobrenje od zakonodavaca. U istom su paketu mjera uključene i sankcije protiv Islamske Republike Irana i sjeverne Demokratske Narodne Republike Koreje.

Iako se američki predsjednik Donald John Trump protivio takvim mjerama protiv Moskve i želio je imati slobodnije ruke u nametanju sankcija ili ublažavanja istih, činjenica jest da se izglasavanjem ovog zakona istovremeno u SAD-u zaoštrava proces istrage o umiješanosti Rusije u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore te o potencijalnoj suradnji s Trumpovom kampanjom. Službena Moskva je zanijekala bilo kakvu umiješanost, a Donald John Trump tvrdi da nije bilo nikakve suradnje između Rusa i njegove kampanje.

Rusi su se u početku nadala da će američki predsjednik Donald John Trump uspjeti poboljšati prilično loš odnos između dviju zemalja, osobito nakon navoda po kojima se Ruska Federacija umiješala u prošlogodišnju američku predizbornu kampanju. Nade u poboljšanje odnosa dodatno su pogoršale informacije o vezama između Trumpovih bliskih suradnika i ruskih dužnosnika.

Predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan nazvao je ovaj zakon “jednim od najširih paketa sankcija u povijesti”. No, da bi zakon došao na potpis predsjedniku Donaldu Johnu Trumpu, koji ima pravo na njega staviti i veto, prvo mora biti odobren i u Senatu, čije se vodstvo još nije izjasnilo kad bi ovaj prijedlog mogao doći na glasovanje te hoće li to biti prije ljetne stanke. Uz to, nekim članovima Senata smeta i to što je u ovaj prijedlog uključena i komunistička DNR Koreja, ali nakon što je dogovoren paket sankcija protiv Ruske Federacije i protiv Islamske Republike Iran. Republikanski senator Robert Phillips Corker Jr. poznatiji po imenu Bob Corker, predsjednik Senatskog odbora za vanjske poslove, izjavio je kako nije siguran da će prijedlog “proletjeti” Senatom.

“Dogovorili smo se oko Irana i Rusije. Ne znam kako ćemo djelovati sada kada je dodana Sjeverna Koreja. Bilo bi bolje da nam je poslano samo ono oko čega smo se dogovorili”, izjavio je za američke medije senator Robert Phillips Corker Jr. , a prenosi britanski Reuters.

Zakonski prijedlog je uzrokovao i zabrinutost unutar Europske unije, gdje bi neke tvrtke koje su sudjelovale u projektima izgradnje ruskog plinovoda, poput projekta Nord Stream 2 vrijednog devet i pol milijardi milijardi eura, mogle biti novčano kažnjene.

Nadalje, Ruska Federacija službeno od samog početka negira sve optužbe o umiješanosti u američke izbore.

Zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Alexejevič Rjabkov za rusku agenciju Interfax u srijedu je izjavio da najnovije američke sankcije ne ostavljaju mjesta poboljšanju odnosa između Moskve i Washingtona u bliskoj budućnosti te da odnos usmjeravaju prema vrlo neizvjesnoj vazi.

“Sve ovo već ima iznimno negativan utjecaj na proces normalizacije naših odnosa”, izjavio je Rjabkov za Interfax.

“Američko-ruski odnosi ulaze u neizvjesnu fazu u političkom i diplomatskom smislu te smatram kako su nove sankcije zamisao američkiih zastupnika koji mrze Rusku Federaciju i žele naškoditi američkom predsjedniku Donaldu Johnu Trumpu”, kazao je.

Konstantin Iosifovič Kosačev, predsjednik odbora za vanjske poslove u gornjem domu ruskog parlamenta službenu je Moskvu pozvao da osmisli “bolan” odgovor na američki potez.

(Theo Ljubić, Reuters, Interfax)

Share This Article