Stephen J. Townsend: “Sada je vrijeme da se Iračani ujedine i osiguraju da tzv. Islamska država bude poražena u cijelom Iraku te da se više nikada ne vrati”

“Unatoč svim korisnim izvješćima koje dobivamo iz svih zamislivih izvora, nisam u mogućnosti potvrditi ili zanijekati ni gdje se on nalazi niti je li živ ili mrtav. Dopustite mi da samo kažem kako je moja želja da je on pokojni”, rekao je na tiskovnoj konferenciji američki general-pukovnik Stephen J. Townsend

Takozvana Islamska država (IS), koja gubi rat i svoj samoproglašeni kalifat, osvojila je veći dio sela Imam Garbija južno od grada Mosula, svoje ‘prijestolnice’ u Republici Iraku koju je izgubila pobjedom iračke vojske i koalicijskih snaga predvođenih američkim i britanskim komandosima, javlja engleski Reuters

Premijer Republike Irak, Haider al-Abadi proglasio je danas pobjedu nad takozvanom Islamskom državom u Mosulu i to je najveći poraz za sunitske ekstremiste otkako su prije tri godine munjevitim ratom osvojili dijelove sjevernog Iraka i Sirijske Arapske Republike te proglasili kalifat.

Prisiljeni na povlačenje, borci takozvane Islamske države naoružani strojnicama i minobacačima osvojili su više od sedamdeset i pet posto sela Imam Garbi, na zapadnoj obali rijeke Tigris.

Očekuje se da će dovesti i pojačanja, rekao je danas neimenovani irački časnik .

Nakon pada Mosula, takozvana Islamska država će pri povlačenju zadržati uglavnom ruralna, pustinjska područja zapadno i južno od grada, službeno priopćava zapovjedništvo koalicijskih snaga u Republici Iraku, kojem zapovijeda američki general pukovnik Stephen J. Townsend.

Takozvanoj Islamskoj državi prijeti i gubitak grada Al-Raqqah, koju smatra svojom ‘prijestolnicom’ u Sirijskoj Arapskoj Republici gdje također trpi poraz pred napredovanje sirijskih Kurda i arapskih snaga.

Ofenzivu na Mosul iračka vojska počela je u listopadu uz pomoć kurdskih boraca Pešmerga i šijitskih milicija, ukupno oko 100.000 vojnika kojima je pomagala i međunarodna koalicija predvođena vojskom i specijalnim postrojbama Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Amerikanci upozoravaju da pobjeda u Mosulu nije i kraj IS-ove prijetnje.

“Sada je vrijeme da se Iračani ujedine i osiguraju da IS bude poražen u cijelom Iraku te da se steknu uvjeti da se IS više nikada u Irak ne vrati”, rekao je ameirčki general pukovnik Stephen J. Townsend.

Stanovnici Republike Irak, njih većina su sektaški podijeljeni na muslimane šijite i muslimane sunite te je izazov sada smiriti sve sektaške napetosti. (Theo Ljubić, Reuters)

Share This Article