Tomica Bajsić novi predsjednik Hrvatskoga P.E.N. Centra

Novi predsjednik Hrvatskoga P.E.N. Centra je pjesnik, prozaik, crtač, grafički dizajner i prevoditelj Tomica Bajsić, koji je na izbornoj skupštini dobio gotovo jednoglasnu potporu nazočnih članova i najavio da će raditi na tome da javnost bolje upozna s aktivnostima te nevladine udruge pjesnika, romanopisaca, esejista, dramskih pisaca, scenarista, povjesničara, kritičara, prevoditelja, izdavača i žurnalista.

Od 25 nazočnih članova, Bajsić je dobio 24 glasa, a njegov protukandidat Slobodan Prosperov Novak jedan glas.

Okupljeni P.E.N.-ovci su u svojim prostorijama u gornjogradskoj vili Arko birali i svoje druge predstavnike za naredne četiri godine. Tako su za potpredsjednice izabrane dvije sveučilišne profesorice – dosadašnja čelnica Hrvatskoga P.E.N. centra filozofkinja Nadežda Čačinović i književnica Sibila Petlevski.

Bajsić je najavio kako će tijekom svog mndata raditi na popularizaciji književnosti među mladima i djecom. Kako je rekao, pozornost će posvetiti i minijaturama, kako u književnosti, tako i u scenskim te glazbenim formama.

Spomenuo je i program koji uključuje prikupljanje eseja srednjoškolaca o različitim temama, a najboljima bi pripala i simbolična nagrada P.E.N.-a. Bajsić je uvjeren da društvo treba više znati o tomu što zapravo P.E.N. radi pa će, najavio je, nastojati i da djelovanje Centra bude prepoznatljivije.

Ukazao je i na potrebu da se nastavi rad na digitalizaciji hrvatskoga pjesništva, a posebice naših starijih pjesnika, spomenuo i tribine P.E.N.-a i uvjeren je da one mogu biti zanimljive te je zamolio članove da i sami budu aktivni u predlaganju tema tribina.

Hrvatski P.E.N. centar nevladina je udruga osnovana 1927. kao jedna od najstarijih članica udruge P.E.N. International – svjetske udruge pjesnika, romanopisaca, esejista, dramskih pisaca, scenarista, povjesničara, kritičara, prevoditelja, izdavača i žurnalista okupljenih u obranu slobode izričaja, zainteresiranih za sudbinu književnosti i opstanak jezika “male protočnosti” u suvremenome svijetu, spremnih osobnim primjerom i već stečenim književnim ugledom, zauzimati se za ljudska i intelektualna prava, etičke standarde civilnog društva i mir u svijetu. P.E.N. senzibilizira javno mnijenje protiv rasnih, spolnih, vjerskih i nacionalnih predrasuda i govora mržnje. P.E.N. brani slobodu riječi i prava pisaca i publicista ugroženih represivnom politikom. Temeljna zadaća te međunarodne udruge je promicanje dobra u svijetu intelektualnom solidarnošću i snagom književne riječi.

Facebook Komentari