Počelo je: Incidenti u Savudrijskoj vali, dvojicu hrvatskih ribara zaustavio slovenski policijski patrolni brod

Izvor: vijesti.rtl.hr

Dva dana nakon arbitražne odluke, prema kojoj je Hrvatska ostala bez tri četvrtine Savudrijske vale – prvi incidenti.

Dvojicu hvatskih ribara koji su krenuli u uobičajeno ribarenje zaustavio je slovenski policijski patrolni brod, te ih upozorio da su u slovenskim teritorijalnim vodama na što je jedan od ribara odvratio da su to hrvatske vode.

Stigla je i hrvatska policija te su ribari nastavili s polaganjem mreža.

Vijesti.hr doznaju da je ton bio prijateljski i da su to bila samo mirna upozorenja bez poduzimanja ikakvih radnji.

Hrvatska je policija bila stotinjak metara iza hrvatskog ribara.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili su da pomorska policija provodi redovite, uobičajene poslove zaštite i osiguranja državne granice na moru.

Jednom od ribara, Eziju Kocijančiću se jutros dogodio miran susret sa slovenskom policijom, a drugom, Diegu Makovcu ovo poslijepodne.

Iako se nije dogodio nikakav incident, doznajemo da su ribari stalno na iglama kad izlaze, ali da naša policija radi sjajan posao.

Nitko ne zna što si slovenska i hrvatska policija govore, ali danas su se dvaput dogovorili.

Podsjetimo, Slovenija će idući tjedan Hrvatskoj poslati posebnu notu oko početka provedbe arbitražne presude o granici, najavio je slovenski premijer Miro Cerar, koji je danas posjetio mjesta uz granicu koja su prema arbitraži pripala Hrvatskoj.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u Dubrovniku izjavio da ne očekuje pritiske iz Europske unije oko neprihvaćanja odluke arbitražnog suda, prenose vijesti.rtl.hr.

Facebook Komentari