Blještava piramida u orbiti: Rusi će uskoro lansirati satelit koji će sjati jače od većine zvijezda na nebu

Foto: Kickstarter

Za dva tjedna biti će lansiran Majak (svjetionik), ruski satelit koji će postati jedna od najsjajnijih ‘zvijezda’ na noćnom nebu.

Maleni satelit kockastog je oblika, a velik je otprilike kao i štruca kruha. Biti će lansiran u petak, 14. srpnja, letjelicom Sojuz 2.1v s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, piše IFLScience.

Projekt kojeg vodi Moskovsko državno sveučilište za mehaničko inžinjerstvo (MAMI) prikupilo je više od 200.000 kuna na ruskoj crowdfunding stranici Boomstarter.

Nakon što dođe u orbitu, na visinu od oko 600 km, satelit će otvoriti i raširiti divovski piramidalni solarni reflektor. Cilj satelita je da sjaji jače od i jedne zvijezde na noćnom nebu.

To će postići pomoću reflektora površine 16 četvornih metara, koji je 20 puta tanji od vlati ljudske kose. Namjera misije je izvršiti tehnološku demonstraciju, testirati kako rastaviti satelite u orbiti te ih deorbitirati.

“Toliko smo se jako borili za mračna neba na i oko planeta”, kaže Nick Hoves, astronom i bivši zamjenik direktora engleske zvjezdarnice Keilder.

No voditelj projekta Aleks Šaenko izjavio je kako to “neće biti problem”, dodajući kako puno letjelica leti noćniom nebom, od kojih su neke čak i sjajnije od Majaka”.

Inžinjeri koji stoje iza projekta nadaju se ta će isti potaknuti ljude da se više zanimaju za svemir. Satelit će moći lako vidjeti brojni ljudi širom svijeta.

Share This Article