VIDEO Plenković i Krstičević u Saboru brane Strategiju nacionalne sigurnosti

Hrvatski sabor sjednicu u srijedu nastavio je raspravom o Prijedlogu Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske. Sjednica je počela stankom od 10 min nakon koje je Sabor stigao i premijer koji, s ministrom obrane Damirom Krstičevićem, predstavlja Strategiju, te koji će će u 15 sati podnijeti svoje redovno mjesečno izvješće.

U prijedlogu Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske se određuje vizija nacionalne sigurnosti i sigurnosni koncept Republike Hrvatske, utvrđuju nacionalni interesi, opisuje se sigurnosno okružje te se konkretiziraju politike nacionalne sigurnosti u području svakog nacionalnog interesa kroz strateške ciljeve, instrumente i mehanizme njihova ostvarivanja.

Počela je rasprava, premijer i ministar obrane odgovaraju na pitanja zastupnika.

Riječ preuzima Damir Krstičević kako bi zastupnicima detaljnije predstavio Prijedlog.

‘Strategija nacionalne sigurnosti razvija sveobuhvatni nacionalni koncept sigurnosti koji osigurava bolju koordinaciju, strateško planiranje, udruživanje resursa te ujednačeni razvoj sposobnosti s ciljem razvoja sigurnosnih politika koje će na nacionalnoj razini jamčiti građanima visoku razinu sigurnosti, u suradnji sa saveznicima i partnerima’, kazao je Krstičević.

Ponovio je kako će provedba Strategije zahtijevati postupno povećanje financijskih sredstava za obranu u državnom proračunu RH prema ciljanih 2 posto BDP-a.

Premijer predstavlja Strategiju nacionalne sigurnosti.

‘Naša je zadaća da temeljnim dokumentima postavimo okvire koji nam omogućuju da prepoznamo opasnosti i znamo kako na njih reagirati’, rekao je premijer. Plenković je istaknuo kako je ‘ozračje u europskom susjedstvu promijenjeno’, naglasio je da su prijetnje terorizma promijenile kartu pitanja unutarnje i vanjske sigurnosti koje su sada neraskidivo povezane. ‘Izradili smo kvalitetne dokumente na inkluzivan način koji će biti podloga svih naših aktivnosti u području zaštite nacionalne sigurnosti’, kazao je zastupnicima premijer.

Zastupnicima se obraća premijer Andrej Plenković, ispričao se zbog kašnjenja u Sabor, imao je ranije dogovorene obaveze, kazao je.

Nakon stanke od 10 minuta, koju je predsjednik Sabora sazvao kako bi premijer došao u Sabornicu, sjednica je nastavljena, no traženjem nove stanke. SDP-ov Nenad Stazić zatražio je 15 minuta stanke kako bi ‘sad malo premijer čekao nas’, kazao je. Jandroković mu je odbio zahtjev.

Strategija nacionalne sigurnosti razvija sveobuhvatni nacionalni koncept sigurnosti koji osigurava bolju koordinaciju, strateško planiranje, udruživanje resursa te ujednačeni razvoj sposobnosti s ciljem razvoja sigurnosnih politika koje će na nacionalnoj razini jamčiti građanima visoku razinu sigurnosti, u suradnji sa saveznicima i partnerima.

Za provedbu te Strategije zahtijevat će se postupno povećanje financijskih sredstava za obranu u državnom proračunu RH prema ciljanih 2 posto BDP-a, uvažavajući fiskalne i ekonomske mogućnosti Republike Hrvatske, piše N1.

Facebook Komentari