Josipović odgovorio Pupovcu na Šestu ličku: Ima priliku dokazati da je pakt s Esih i Hasanbegovićem mudar potez

Milorad Pupovac ima priliku pokazati da njegov pakt s Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem kojim je sačuvao desnu HDZ-ovu vladu, nije ono što mnogima izgleda, već da je mudar, strateški potez radi zaštite viših interesa, poručio je danas za N1 bivši predsjednik Ivo Josipović.

Odgovor je to Josipovića na izjavu saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca upravo Josipoviću koji je u Pressingu N1 televizije kazao da je upravo Pupovac jedina osoba koja ima moć spriječiti preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Pupovac odgovorio Josipoviću: Očekivati da Pupovac bude Šesta lička u ovim okolnostima je poprilično neozbiljna stvar

Podsjetimo, Josipović je kazao:”Postoji samo jedan čovjek koji može djelovati da se to ne dogodi, a on se zove Milorad Pupovac jer o njemu ovisi većina u HDZ-ovoj Vladi. Kao dosljedan antifašist sad dolazi u priliku da pokaže da nije sitni politički trgovac”.

Pupovac je jutros u izjavi novinarima u Saboru poručio da smatra kako je takav stav bivšeg predsjednika pogrešan. ”Ja sam iznimno počašćen mišljenjem bivšeg predsjednika koliko god ono bilo pogrešno. Očekivati da Pupovac bude Šesta lička u ovim okolnostima je poprilično neozbiljna stvar. Moje mišljenje o tome jasno, ali svesti pitanje imenovanja jednog trga na pitanje jednog čovjeka, i to pripadnika manjine s osjetljivom položajem, je pokazatelj neosjetljivosti prema manjinama od bivšeg predsjednika i to nije prvi put”, rekao je Pupovac.

Na tu se njegovu izjavu za N1 osvrnuo Josipović kazavši: “Žao mi je da Milorad Pupovac ne želi iskoristiti priliku da se prometne u nacionalnog lidera antifašizma. Ima priliku pokazati da njegov pakt s Esih I Hasanbegovićem kojim je sačuvao desnu HDZ-ovu vladu nije ono što mnogima izgleda, već da je mudar, strateški potez radi zaštite viših interesa. A antifašizam to svakako jest. Slab je alibi za njegovo čuvanje HDZ-ove vlasti koju je toliko puta opravdano kritizirao i zbog odnosa prema antifašizmu, tek uklanjanje jedne ploče, one u Jasenovcu”.

“Danas Pupovac zbog odnosa snaga u parlamentu ima neponovljivu priliku tražiti uklanjanje svih ustaških obilježnja u Hrvatskoj i stvarno profiliranje Hrvatske kao zemlje koju njen Ustav proklamira kao antifašističku”, uvjeren je Josipović, koji i dalje ima nade u Pupovca.

“Ja još vjerujem u gospodina Pupovca, vjerujem da njegovi sjajni govori u Jasenovcu, Jadovnom ili u Brezovici nisu tek puka prigodničarska priča, da nisu maskenbal. Odgovornost koju ima neće otkloniti skrivanje iza navodnih manjinskih interesa ili naših negdašnjih nesporazuma, a još se manje može sakriti, kako navodi, iza Šeste ličke”, poručio je za N1 Josipović.

“Pupovac ima priliku sad, ili nikada. Ako ne učini ono što mu je moralna i politička dužnost, molim ga da nam više ne drži one lijepe govore jer će ostati obesmišljeni, floskula iza kojih ne stoji iskrenost. Ako učini ono što vjerujem da hoće i može, čestitat ću mu, zahvaliti, i ako se kandidira za idućeg predsjednika Hrvatske – svakako glasovati za njega”, zaključio je bivši predsjednik.

Facebook Komentari