Dolazi sezona kupanja, budite oprezni!

Piše: Dražen Prša

Tragična je vijest potresla Varaždin prije nekoliko dana – u Dravi se utopio dječak od šesnaest godina. Jučer se jedan Zagrepčanin utopio u Kupi kod Lekenika. Prevrtljiva rijeka i virovi opasnost su koje mnogi nisu svjesni. Slijedi nam sezona kupanja pa opreza nikad dosta.

Strašna je tragedija zadesila jednu varaždinsku obitelj – u predjelu Cirkovečka, popularnom, ali neuređenom kupalištu, u jednom je trenutku nestao šesnaestogodišnji dječak. U traženju su sudjelovali ronioci.

Nažalost svake godine na Dravi, ali i Muri – tragedija je najviše upravo na neuređenim kupalištima. Zna to dobro ribič Zlatko Marget, koji je sudjelovao u izvlačenju nekoliko utopljenika. Sjećam se one dvije curice iz Selnika, one su se tu utopile, sjećam se Damira, osmnaestogodišnjaka, bilo je puno utapljanja. Uzrok? Ljudi vrući idu u vodu, kaže.

Ulazak u hladnu vodu tijekom vrućih dana šok je za organizam. I zdrav organizam teško preboli takav šok, a naročito je teško bolesnicima kojima je koronarna rezerva smanjena i šok za srce je težak i ima iznimno tragične posljedice, upozorava internist Daroslav Hrandek.

Tok Drave je sedamdesetih godina reguliran, no pod vodom se kriju panjevi i granje, a dubina varira. A Drava pokraj Varaždina je posebno opasna jer se desetak kilometara uzvodno nalazi hidroelektrana. Prilikom pražnjenja akumulacijskog jezera dolazi do minitsunamija koji može biti opasan za kupače.

Dolazi nam sezona kupanja, stoga budite oprezni! Kupajte se u društvu pouzdane osobe, držite se označenih kupališta te izbjegavajte alkohol!

Facebook Komentari