Novi opasni malware Athena vreba sve verzije Windows

Internetske prijetnje ne jenjavaju i baš kad se sve smirilo oko ransomwarea WannaCry, pojavio se Athena malware i glavna meta su mu Windows XP Pro, Windows 7, Windows 8.1, Windows 10… Ono što čini jest svojevrsno nadgledanje sustava koji zarazi, što je sjajno za špijunažu.

Sve ovo razotkrila je “zviždačka” stranica WikiLeaks u Vault 7 seriji dokumenata koji se ovih dana puštaju u javnost. No, problematičnije od ičega jest činjenica da je Athenu razvila Siege Technologies, američka kompanija za cyber sigurnost.

Dakle, pod patronatom američke Vlade razvio se alat za nadgledanje računalnih sustava.

“Athenom se upravlja na daljinu nakon što zarazi operativni sustav, a napada Windows XP Pro SP3 32-bit, Windows 7 32-bit/64-bit, Windows 8.1 32-bit/64-bit, Windows 2008 Enterprise Server, Windows 2012 Server i Windows 10. Što se Linuxa tiče, napada Ubuntu v14.04. Što se servera tiče, napada Apache 2.4”, navodi se u dokumentima koje je predstavio WikiLeaks.

Također, postoji i Hera, a to je još jedna implementacija malwarea za Windows 8 kroz Windows 10 operativni sustav. Izvedena je od strane iste kompanije i služi u iste svrhe.

Dakle, problemi koje za privatnost građana Sjedinjenih Američkih Država i svijeta općenito čine same američke kompanije i Vlada uistinu su ogromni, ali uvelike su i nepoznati široj javnosti.

Srećom, postoji WikiLeaks pa se konstantno upozorava i razotkriva što se događa oko nas tako da ipak nije svejedno onima koji se toliko trude raditi sve po svojim pravilima, a kontra onih kojih se svi mi skupa moramo pridržavati svakog dana i u svakom trenutku…

Uistinu nimalo ugodna situacija, posebno jer otvara pitanje jesu li stvarno svi oni napadi potaknuti od strane hakera ili iza njih stoji netko u koga bismo se trebali pouzdati.

Facebook Komentari