Renault radi cestu koja će puniti električne automobile u vožnji

Renault i tvrtka Qualcomm rade na razvijanju genijalnog rješenja, ceste koja pomoću bežičnog punjača puni vozilo dok se vozi. Trenutačno je sagrađeno 100 metara pokusne ceste u Francuskoj te su ovih dana demonstrirali svoje rješenje koristeći dva Renaultova Kangooa. 

Cesta bateriju prosječnog auta puni snagom od 20 kW pri brzinama kojima se vozi na autocesti. Inače, radi se o sličnim punjačima kakvi se nude i uz niz telefona, uz glavnu razliku da oni stoje mirno dok se pune.

Teoretski, kad bi imali dovoljnu količinu cesta s ugrađenim indukcijskim punjačima, električni automobili imali bi praktično neograničen doseg. Uz to, ovakvi punjači značili bi i da se u vozila mogu ugrađivati puno manje baterije (koje su i dalje nužne za ubrzanje i razne sustave u autu) s velikom uštedom na masi i na cijeni. Zajedno bi to moglo dati ogroman zamah prihvaćanju i raširenosti električnih vozila. No, ovakav sustav bi tražio i velike radove samo da se postavi, uz visoku cijenu, prenosi 24sata.hr.

S druge strane i izraleska tvrtka ElectRoad razvija sličan sustav. Scientific American nedavno je objavio da nakon testnog poligona planiraju napraviti sustav uz dio autobusne linije u Tel Avivu. Kasnije bi čak htjeli i izgraditi sustav na 17 kilometara dugoj liniji između grada Eilata i zračne luke Ramon.

 

Facebook Komentari