Najveći na svijetu: Prvi svjetski superteleskop pomoći će u potrazi za vanzemaljcima

Započela je izgradnja prvog superteleskopa, koji bi mogao pružiti važan doprinos u potrazi za vanzemaljcima.

Teleskop, prikladno nazvan Izuzetno veliki teleskop (Extremely Large Telescope – ELT), biti će najveći teleskop na svijetu, oko pet puta veći od sadašnjih najvećih promatračkih instrumenata.

Samo glavno ogledalo biti će širine od 39 metara, i biti će smješteno u enormnoj rotirajućoj kupoli promjera 85 metara, što je usporedivo s nogometnim terenom, piše Mirror.

Superteleskop će biti smješten na 3.000 metara visokoj planini usred pustinje Atakame u Čileu, a očekuje se da će proraditi 2024. godine.

Suha atmosfera Atakame pruža gotovo savršene uvjete za promatranja sa Zemlje, te se očekuje da će do 2020. oko 70% svjetske astronomske infrastrukture bit ismješteno u tome području.

Između ostalih sposobnosti, proučavati će planete slične Zemlji u potrazi za znakovima života, proučavati će prirodu tamne energije i tamne tvari, te istraživati rane stadije svemira kako bi istražio naše porijeklo.

No postaviti će i nova pitanja koja danas još ne možemo ni zamisliti, kao i poboljšati život nama na Zemlji pomoću novih tehnologija, tvrde znanstvenici.

“Ovdje izgrađujemo više od jednog teleskopa, radi se o jednom od najvećih izraza znanstvenih i tehnoloških sposobnosti, kao i o izuzeznom potencijalu međunarodne suradnje”, rekla je na ceremoniji otvaranja radova predsjednica Čilea Michelle Bachelet.

ELT Financira Europski južni opservatorij (ESO), organizacija u kojoj se nalaze europske i države južne polutke.

“ELT će nam donijeti otkrića koja danas još ne možemo niti zamisliti, te će sigurno inspirirati brojne ljude širom svijeta da razmisle o znanosti, tehnologiji, i našem mjestu u svemiru”, rekao je Tim de Zeeuw, generalni direktor ESO-a.

“Ovo će biti od velike koristi državama članicama ESO-a, Čileu, i ostatku svijeta.”

Facebook Komentari