Spektakularne fotografije Jupiterovih polova

NASA

Letjelica Juno, koja je prošle godine ušla u polarnu orbitu Jupitera, poslala je dramatične fotografije najveće planete u Sunčevom sistemu.

Na njima su vidljivi masivni oblaci u atmosferi plinovitog diva, ogromni cikloni i veliki tokovi amonijaka koji zajedno čine spektakularni vremenski sistem Jupitera, piše NASA.

Misija 1,1 milijarde dolara vrijedne letjelice NASA je da “proviri” kroz guste oblake koji prekrivaju planetu te sazna kako se formirao Jupiter, a s njim i ostali planeti u Sunčevom sistemu prije više od četiri milijarde godina.

Letelica Juno je putovala gotovo šest godina i pritom prešla 2,8 milijardi kilometara do destinacije, gdje se spustila ispod Jupiterovih pojaseva intenzivne radijacije, uključila instrumente i ušla u orbitu koja prolazi iznad sjevernog i južnog pola planete.

Oko 5.000 kilometara iznad smeđe-narančastog pokrova planete kamera s letjelice je snimila visoke olujne oblake koji se ističu nad ostalima, toliko da se vide i na noćnoj strani planete (odaje ih blaga refleksija ono malo sunčeve svjetlosti koja dopire do njih.

Jupiter je sastavljen od helija i vodika, a moguće je da ima i čvršću jezgru sastavljenu od težih elemenata, iako vjerojatno nema definiranu čvrstu površinu.

Jupiter je 11 puta širi od Zemlje, a u njega bi stale sve ostale planete Sunčevog sistema zajedno, od čije je ukupne mase ujedno i 2,5 puta teži.

Ima 67 satelita, od čega četiri velika (Lo, Europa, Ganimed i Calisto).

Facebook Komentari