Roboti postaju stvarnost, a najviše će ugroziti ova tri zanimanja

Trendovi su neumoljivi – milijuni radnika bit će zamijenjeni strojevima/robotima, a dodatne milijune će zamijeniti i automatizacijski softver. I dok većina toga slijedi zbog tehnološkog napretka, neke od promjena diktira i samo društvo, tj. potrošačka kultura. 

Primjer koji se po potonjem izdvaja u britanskom istraživanju su turistički agenti, odnosno činjenica da se sve više ljudi odlučuje napraviti planove za turističke posjete kroz online servise. Oni ne uključuju i nužnog fizičkog posrednika tj. agenta, već se sve svodi na automatizirane skripte koje jednostavno barataju svime – od cijena, preko informiranja vezanih agencija pa sve do mogućeg odgovora za otkazivanja i potvrde.

Pretraživač poslova Adzuna je za potrebe istraživanja analizirao 79 milijuna oglasa za posao u Britaniji kroz dvije godine. Od ukupno 20 industrija u padu, čak 13 njih je taj pad zabilježilo zbog sve intenzivnije automatizacije. Prevoditelji, pomoćnici u ljekarnama i turistički agenti samo su dio te priče, jer se ona nastavlja i na inženjere dizajna i analitičare u IT podršci.

Problem automatizacije polako nagriza i neke kreativne sektore koji su do sada bili smatrani potpuno zaštićenima. To uključuje ilustratore, animatore i pisce. Novinske agencije nakon inicijalnih testova sve više koriste i automatizirano pisanje tekstova (za sada samo za financijska i sportska izvješća), a tu su i automatizirani prevoditelji.

Što je onda uopće sigurno? Radnici salona za nokte, osobe koje rade u fizičkom osiguranju prodavnica, kuhinjsko osoblje, vozači viličara i kuhari prema broju oglašenih poslova rastu. Jasno, neki od ovih poslova često rastu samo zato što je cijeli sektor uspješan, no neke od profesija rastu i zbog napretka u tehnologiji, piše Daily Mail, a prenosi tportal.

Naravno, postoje i nešto drugačije misli od toga da će automatizacija u konačnici dovesti do golemih problema.

Facebook Komentari