Putin optužio američke obavještajne službe: Krivi ste za veliki hakerski napad

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je američke obavještajne službe da su krivci za veliki hakerski napad koji je evidentiran širom svijeta.

Putin je, kako prenose mediji, rekao da ucjenjivački softveri koji su onemogućili rad na tisuće računala u velikom broju država “možda vraćaju udarac svojim kreatorima”.

Putin je spomenuo i američke obavještajne službe, prenosi Fena.

“Ucjenjivački softver je izgleda napravljen u Americi. Uprava Microsofta je vrlo jasno navela da virus dolazi iz američkih obavještajnih službi. Rusija nema apsolutno ništa sa tim. S obzirom na to, čudno je čuti bilo šta drugo”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik smatra da se o posljedicama globalnog hakerskog napada treba raspravljati na političkoj razini, prenosi Al Jazeera Balkans.

Napad bez presedana

Napad bez presedana ransomwareom mogao bi u ponedjeljak izazvati još veći kaos kada se ljudi vrate na posao i uključe računala na početku radnog tjedna, prenosi AP.

Agencija navodi da su dužnosnici i stručnjaci poručili organizacijama i kompanijama da odmah ažuriraju svoje operativne sisteme kako bi osigurali da ne budu ranjivi na drugu, moćniju verziju ovog ransomwarea, koji je u petak zahvatio 150 država svijeta.

Virus kojeg stručnjaci nazivaju “Wanna Decryptor”, “WCry” i “WannaCry” paralizirao je računalae koje koriste mreža bolnica u Velikoj Britaniji, njemačka državna željeznica i veliki broj drugih kompanija i vladinih agencija širom svijeta.

Napad, za koji se vjeruje da je bila najveća shema iznude novca putem interneta ikada zabilježena, prema ocjeni Europola predstavlja “prijetnju koja eskalira” nakon što je u petak njime pogođeno 200.000 žrtava širom svijeta.

Facebook Komentari