Norveška gradi prvi električni samoplovni teretni brod, cilj preseljenje prometa s cesta

Norveška u idućoj godini planira predstaviti prvi autonomni i potpuno električni teretni brod, za koji projektanti prognoziraju da će nadomjestiti 40.000 putovanja kamionima godišnje.

Proizvođač umjetnih gnojiva Yara International udružio se s industrijskom grupom Kongsberg u gradnji Yara Birkelanda, koji će prevoziti gnojivo između tri luke u južnoj Norveškoj. Na ruti duljoj od 65 nautičkih milja, brod će moći prevoziti otprilike 100 kontejnera brzinom od 12 do 15 čvorova, kaže voditelj projekta Bjorna Tore Orvika.

U početku će brodom upravljati ljudi, od početka 2019. godine će biti djelomice autonoman, a do 2020. godine njime bi se potpuno automatski upravljalo, objavili su iz tvrtke. Svakodnevno je potrebno više od 100 putovanja kamiona dizelaša za transport iz Yareove tvornice Porsgrunn do luka u Breviku i Larviku, odakle isporučujemo gnojivo i proizvode kupcima širom svijeta, izjavio je glavni izvršni direktor Yare Svein Tore Holsether.

S novim autonomnim kontejnerskim brodom na električni pogon preselit ćemo prijevoz s cesta na more i time smanjiti emisiju buke i prašine, poboljšati sigurnost lokalnih cesta te umanjiti emisiju dušikovih i ugljikovih plinova, dodao je.

Očekuje se kako će se takvim prijevozom smanjiti emisija ugljikovih plinova za 678 tona godišnje, navodi Yara u priopćenju, dok će se za napajanje brodskih baterija koristiti gotovo isključivo električna energija iz hidroelektrana.

Norveška je glavni proizvođač nafte, ali predvodi u širenju upotrebe električnih automobila zahvaljujući velikodušnim poreznim poticajima i eksperimentima s trajektima na električni pogon koji se koriste za prijelaz poznatih norveških fjordova.

Share This Article