Mobilne aplikacije ultrazvučno prisluškuju i prate korisnike, evo kako se zaštiti

U poplavi aplikacija za mobilne uređaje koje se svakog dana pojave na tržištu, korisnici su stalno izloženi riziku da na svoj pametni uređaj instaliraju nešto što će im više štetiti nego koristiti.

Pogotovo kad aplikacije koriste tehnologiju za koju su tek rijetki čuli, a gotovo je nevidljiva – tehnologiji ultrazvučnog praćenja na različitim uređajima.

Radi se o tehnologiji koju koriste neke oglašivačke tvrtke kako bi pratile što korisnici rade na različitim uređajima, kuda se kreću, što vole i ne vole. A sve bez korisnikovog odobrenja ili znanja.

Aplikacija koja sadrži tu tehnologiju pretvara pametni uređaj u prijamnik koji sluša što se događa oko njega. Kad korisnik sa svojim pametnim uređajem uđe u neku trgovinu ili gleda televizijski program, pojedini oglasi mogu emitirati jedinstven “ultrazvučni signal” koji pametni uređaj s “prislušnom aplikacijom” prepoznaje i prima, prenosi dnevnik.hr.

Informacije koje se u tom trenutku razmijene pomažu oglašivačima stvoriti jedinstven profil korisnika i ponuditi mu oglase temeljene na njegovim interesima i navikama.

Kako se zaštititi?

Stručnjaci savjetuju da koristite najjače oružje koje imate – zdravu pamet. Točnije, da prilikom instalacije neke aplikacije razmislite o pristupu koji joj dopuštate.

Treba li baš svakoj aplikaciji koju instalirate dopustiti pristup mikrofonu vašeg uređaja?

Kako biste provjerili što ste dopustili aplikacijama koje ste već instalirali i zabranili im pristup mikrofonu, potražite u Postavkama stavku Aplikacije. Kod starijih verzija Androida, na žalost, nećete moći ukinuti pristup samo mikrofonu već ćete morati ukloniti cijelu aplikaciju. Novije verzije Androida u sebi sadrže opciju Odobrene Aplikacije u kojoj možete ograničiti pristup svakoj aplikaciji koju ste instalirali.

Za korisnike iOS-a 10, cijela je priča još jednostavnija. Dovoljno je da u Postavkama pronađu stavku Privatnost i potom odaberu Mikrofon kako bi vidjeli koje su aplikacije zatražile pristup i koje su ga dobile.

Facebook Komentari