Oprez roditelji: Online igra iz Rusije stigla i do hrvatskih tinejdžera! Posljednji korak, samoubojstvo

HRT

Piše: Dražen Prša

Nacrtaj kita, ureži ga na ruku, gledaj horor filmove.. Ovo su samo neke od naredbi koje nepoznata osoba putem Instagrama šalje sudionicima igre „Plavi kit”

Internetom kruži nova opasna online igra, zbog koje je do sada zabilježeno više slučajeva samoubojstva u Rusiji, odakle igra i potječe. Poruke upozorenja stigle su i do Hrvatske, a Hrabri telefon zaprimio je nekoliko poziva zabrinutih tinejdžera, piše Zimo.hr.

Nacrtaj kita, ureži ga na ruku, gledaj horor filmove.. Ovo su samo neke od naredbi koje nepoznata osoba putem Instagrama šalje sudionicima igre „Plavi kit”. Igra traje 50 dana, a posljednji je korak – samoubojstvo.

„Dobila sam poruku da je to rezanje žila na ruci u obliku kita. Izbrisala sam tu poruku. Većina razreda je dobila tu poruku i svi su to izbrisali“, otkrila je školarka Lucija.

Dvije maloljetne Ruskinje napravile posljednji korak

Poruke nisu ignorirale dvije maloljetne Ruskinje koje su prije dvije mjeseca zbog igre napravile posljednji korak.

Dječji psihijatar Domagoj Štimac ističe da djecu privlači znatiželja.

„Djeca se i kroz tu poruku, da prosljeđuju poruku drugima i da šire glas potiču na jedan način da instaliraju takvu igru“, kaže Štimac.

Igra se na društvenim mrežama pretražuje uz pomoć nekog od zadanih hashtagova – jedan od njih je f57. Kada se to upiše, dobije se poruka upozorenja koja glasi:

„Objave koje sadrže riječi ili oznake koje tražite često potiču ponašanje koje može dovesti do ozljeda, pa čak i smrti“

Zbog ove igre alarmiran je i Hrabri telefon.

„Neku djecu je zanimalo mogu li oni uopće izaći iz izazova ako u njega uđu i isto tako ih je zanimalo može li se dogoditi nešto loše njima ili njihovim roditeljima ako pristanu sudjelovati u izazovu“, kaže Anamarija Vuić, Hrabri telefon.

U Hrvatskoj još nije zabilježen slučaj djece koja su ovu igru i zaigrala.

„Roditelji trebaju imati nadzor nad djecom, roditelji trebaju imati dobar odnos s djecom da bi im oni mogli reći što ih plaši i da bi im oni u tom trenutku mogli pomoći“, kaže Domagoj Štimac.

Jer internetom haraju svakakvi trendovi.

Facebook Komentari