Županija Sisačko-moslavačka sufinancira utrku solarnih automobila, projekta SOELA 2017.

Piše: Dražen Prša

Sisačko-moslavačka županija već petu godinu podržava i sufinacira projekt Tehničke škole Sisak, utrku solarnih automobila „SOELA“.

U sjedištu Županije u Sisku Ugovor o sufinanciranju potpisali su sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović.

“Ovu godinu organiziramo treću izložbu električnih i hibridnih vozila, organiziramo drugu konferenciju o soarnim i električnim automobilima i organiziramo petu utrku solarnih automobila ulicama grada Siska.

Imamo već 20-tak automobila u najavi, moći će se sjesti u njih probati voziti, upriličit ćemo konferenciju sa predavanjem, u subotu je utrka solarnih automobila za koju se prijavilo 19 ekipa, od kojih će neke škole doći i sa dva automobila” kazao je ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović.

Župan Sisačko moslavački Ivo Žinić kazao je da je i županija napravila veliki iskorak jer je u izradi prvi automobil na električni pogon, sanitetsko vozilo, koje bi možda do ove izložbe moglo biti i gotovo.

S ovim želimo napraviti jedan iskorak a pokušaj je da i dio našeg voznog parka pretvorimo i da imamo nekoliko takvih električnih vozila za potrebe naših službi.

Impresioniraju me učenici ove škole koji rade na izradi solarnih automobila , a trenutno je u izradi novi koji će za sve nas biti iznenađenje”, kazao je župan Žinić te dodao:

“Svakako da će biti značajna i konferencija na kojoj će zasigurno biti puno priče o solarnoj i električnoj energiji upravo u proizvodnji automobila.

Još je to uvijek budućnost ali nismo ni svjesni koliko tehnika brzo napreduje i koliko se naši mladi ljudi educiraju u školama i fakultetima i uvjeren sam da će zasigurno imati puno ideja a možda kroz desetak godina našim će ulicama prolaziti solarni automobili koji će omogućiti da imamo manju zagađenost i da vodimo brigu o našem okolišu, kazao je župan Žinić.

Facebook Komentari